Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chock för fiskarna i Gavleån

GÄVLERejäla regnskurar gjorde att det blev tunt med folk när Å-draget drog igång i går.

Annons
Men vädermässigt var det bra fiskeväder och Micke Melin och Micke Högberg som visade hur elfiske går till kunde glatt konstatera att det finns föryngring av öring i Gavleåns nedre lopp.
Fiske har också blivit ett vanligt inslag i Gavleån sedan fiskeprojektet drog igång. Projektet som pågått i fem år har funnit sina former, men ändå är framtiden osäker.
- Ingen vet om vi har medel för en fortsättning, fast vi behövs inte minst för de yngre, säger Christer Linde som ansvarar för verksamheten.

Populärt projekt
Förra året var det över 4 600, främst barn och ungdomar, som kom och Christer Linde beräknar att det blir lika många i år. Inte minst för invandrarbarnen betyder fisket väldigt mycket. Det är billigt och ger en fin socialsamvaro. Med drop-in på dagarna får vem som helst låna ett spö och fiska så visst skapas det ett fiskeintresse.
- Dessutom får barnen i stan ett naturintresse, där de inte bara fiskar utan får lära sig mer om fiskarna, se på olika insekter och djurlivet i ån, säger Christer Linde.

Hopades på storfångst
Tre pojkar som inte gärna missar fisketuren var också på plats för att delta i fisketävlingen. Asha Kanikahly, Alexander Andersson och Kevin Wiklund. Alla hoppades de på storfångsten och de fiskar så ofta de bara kan.
- Fast min största fisk har jag fått i Råneå, en gädda på fem kilo, säger Alexander Andersson.
Annars är fisket rätt bra i Gavleåns nedre lopp. Största laxen hittills är på 17 kg och i år har det tagits ett antal öringar från tre upp till åtta kg.
Men Å-draget som pågår hela veckan är så mycket mer än bara fiske. Längs ån är det konstutställningar på institutioner och gallerier, visning av briggen Gerda och fängelsemuséet och Gamla Gefle. Ett ypperligt tillfälle för gävleborna att lära känna sin stads historia lite närmare.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons