Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusartister får drömjobb

/
  • Erika Näsholm och Julia Göransson har repeterat tolv timmar om dagen den senaste veckan. På måndag åker de till Turkiet för att flätas ihop med sång- och dansartister.
  • Det här är Rickard Aronsson, Erika Näsholm, Marcus Björn, Jens Engman, Stefan Eriksson, Alex Blomster, Julia Göransson, Magnus Carlsson, Adde Lindström och Martina Grimstedt. I sommar ska de underhålla semesterfirare på Blue Village-hotellen ute i Europa. Alla går de eller har gått på Vasaskolans cirkusgymnasium.
  • Camilla Ljunggren har själv varit clown. Nu hjälper hon till att skicka ut Vasaskolans cirkuselever som varietéartister på semesterorterna i Europa.
  • Gay Lundin trimmar de blivande semesterunderhållarna.

Tio cirkusartister från Gävle har fått drömjobb. I ett halvår ska de underhålla semesterfirare runt om i Europa. Den här veckan har de övat från tidig morgon till sen kväll för på måndag bär det av till Turkiet.

Annons

I ett rum på Vasaskolan repeterar Erika Näsholm och Julia Göransson på sina clownroller med hjälp av Gay Lundin, före detta lärare på skolan. De slipar på detaljerna kring en scen som innehåller ett ägg och en stekpanna.

– Det är jätteskönt att ha jobb efter gymnasiet och nåt man verkligen vill hålla på med, säger Julia Göransson som är en av de handplockade eleverna till Fritidsresors satsning på varietéartister.

Hon greppar stekpannan och låtsas fånga ägget som Erika Näsholm kastar.

– För en clown gäller de tre H:na. Hoppsan! Hur kom jag hit! Hjälp mig härifrån, instruerar Gay Lundin.

Tillsammans med Camilla Ljunggren, vd för ShowbusinessEvent och före detta clown på bland annat Cirkus Scott, brukar han spela barn i publiken så att artisterna får öva på spontana inlägg.

– De kommer att jobba fem kvällar i veckan. De står under palmerna och kör sin show, berättar Camilla Ljunggren.

Med ett sådant jobb i sikte är det inga problem att träna tolv timmar om dagen.

När Fritidsresor som första charterbolag kom på idén att förnya sitt program och anställa varietéartister till sina Blue Village-hotell ute i Europa visade det sig att det var cirkuseleverna från Vasaskolan i Gävle som var mest lämpade för jobbet.

Av 80 sökande plockades tio elever ut. Några av dem behövde inte ens vara med på audition utan handplockades. Det visade sig att alla går eller har gått på cirkusgymnasiet på Vasaskolan.

I en vecka har de hunnit repetera och nästa måndag åker de till Pascha Bay i Alanya, Turkiet, för att repetera i ytterligare tre veckor tillsammans med sång- och dansartisterna. Efter det kommer de hem igen och är lediga i två veckor innan de slussas ut till Turkiet, Grekland, Spanien och Portugal för ett drygt halvårs jobb.

Den äldste cirkusartisten är 28 år och har hunnit vara ute en del, tre av dem går fortfarande på Vasaskolan i årskurs 3.

– En av dem byter av en annan artist i augusti men de andra två är handplockade och har tentat av sina ämnen och gick ut i måndags, berättar Weine Pernesten, lärare i cirkuslinjen och med i projektgruppen.

Föreställningarna är testade på plats och manus är skrivet. Några av showerna är identiska och skrivna för barn, några är för vuxna. Sex personer ingår i varje showgrupp, fyra dansare och sångare, en tekniker och en cirkusartist. Varje cirkusartist kommer att få lite utrymme för sin egen specialdisciplin, handstående, jonglering, akrobatik, trolleri eller enhjuling.

Mer läsning

Annons