Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citykirurgen på sparlåga

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Vill operera mer.  Kjell-Åke Malmberg på Citykirurgen i Gävle hoppas att landstinget skjuter till pengar så att kliniken slipper dra ned på antalet operationer. En minskning skulle leda till ökade väntetider, varnar han.

GÄVLEUtan mer pengar från landstinget måste Citykirurgen i Gävle minska sin verksamhet med 500 operationer i år.Det är innebörden i en skrivelse som kliniken ställt till hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.

Annons
- Nuvarande ersättning räcker inte, i fjol fick vi jobba "gratis" hela december, säger Kjell-Åke Malmberg, en av tre läkare vid Citykirurgen.
Citykirurgen är den största privatdrivna specialistkliniken i Gävle. Verksamheten är inriktad mot polikliniska operationer av olika slag, exempelvis åderbråck och födelsemärken, och regleras och finansieras via vårdavtal med landstinget i Gävleborg. Avtalet kostar landstinget 7,4 miljoner kronor per år.

Slog i taket
Enligt avtalet får Citykirurgen bara ersättning för en viss mängd utförd vård varje år. I fjol slog kliniken i detta ersättningstak redan i slutet av november. Fram till jul jobbade kliniken sedan utan ersättning från landstinget.
- Vi övervägde att stänga men kom fram till att ändå ha öppet med vissa begränsningar. Men inför det här året tänker vi inte hamna i samma situation, säger Kjell-Åke Malmberg.
Orsaken till fjolårets problem är att kliniken utförde fler resurskrävande operationer än beräknat. Det handlade bland annat om handkirurgiska ingrepp och hudcanceroperationer. Kliniken fick många remisser och ville inte låta patienterna vänta.
- Fallen av hudcancer ökar kraftigt, konstaterar Kjell-Åke Malmberg.
Kliniken vill gärna fortsätta både med de här mer avancerade operationerna och de lite enklare ingreppen. Jämfört med till exempel länssjukhuset har man korta väntetider och låga kostnader.
Kjell-Åke Malmberg föreslår en lösning där landstinget och Citykirurgen möts på halva vägen: landstinget höjer ersättningstaket men sänker samtidigt taxan. Kliniken skulle därmed kunna utföra mer verksamhet men till något lägre ersättning än i dag.

Färre operationer?
- Alternativet är att vi måste dra ned verksamheten med tio procent. Det skulle innebära cirka 500 färre operationer per år och därmed längre väntetider för patienterna. Det vore olyckligt, tycker Malmberg.
Sten Skelander vid hälso- och sjukvårdsnämndens kansli i Gävle är försiktigt positiv till propån från Citykirurgen.
- Det är ett seriöst förslag som är väl värt att titta närmare på. Men det här blir en fråga som politikerna i nämnden får avgöra, säger han.
För nämndens del skulle förslaget innebära en merkostnad på maximalt 400 000 kronor.
- Vi har ingen sjö av pengar att ösa ur. Men jag tycker konstruktionen i förslaget tilltalande. Vi skulle få mycket vård för pengarna, säger Sten Skelander.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons