Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cuf-kassören ställs inför rätta på Filippinerna?

GÄVLE 29-åringen flydde till Filippinerna och trodde sig ha undgått den svenska lagen.
I stället kan han ha flytt rakt i armarna på den filippinska lagen och ett straff på tio års fängelse.

Annons
Den tidigare Gävlebon och kassören i Cuf är nu registrerad som utvandrad i den svenska folkbokföringen.
Han befinner sig enligt vad åklagare och polis tror sig veta på Filippinerna.

Landet saknar utlämningsavtal med Sverige och 29-åringen tänkte sig, att döma av den fortsatta strömmen av polisanmälningar, att i lugn driva sina internet-bedrägerier vidare.
Misstankarna gäller falska annonser på olika auktionssajter. Köparen satte in sina pengar på något av 29-åringens fyra, kända svenska bankkonton men fick aldrig varan han eller hon betalat för.
Misstankarna gäller också att 29-åringen under sin tid som Cuf-kassör förde över 253 000 kronor av partibidraget till sitt eget bankkonto.

Men friden på Filippinerna riskerar att få ett abrupt slut. Bristen på ett utlämningsavtal är inte det samma som att 29-åringen inte kan lämnas ut.
- När det saknas avtal kan vi träffa överenskommelser i det enskilda fallet. Svenska polisens sambandsman i Thailand jobbar med det just nu, säger Magnus Berggren vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.
Den svenska åklagaren kan också skicka över hela utredningen till filippinsk polis och en rättegång där. Vad domen för grovt bedrägeri och grov förskingring kan bli på Filippinerna är oklart.
Sannolikt blir straffet ett helt annat än ett drygt år i fängelse 29-åringen kunde ha fått i Sverige.
- Kanske tio år, vad vet jag. Om jag vore i hans kläder skulle jag komma hem i stället, säger Magnus Berggren.

Under förhandlingen i tingsrätten i går yrkade åklagare att 29-åringens eventuella tillgångar i Sverige beläggs med kvarstad. Beloppet som kronofogden ska få i uppdrag att försöka betalningssäkra uppgick till 312 000 kronor. I den summan finns både pengarna som försvann från Cuf och pengar som ett stort antal privatpersoner förlorat på internet-bluffen.
Åklagaren har även misstankar om att 29-åringen lyckats lura till sig ytterligare 100 000 kronor med hjälp av sin enkla bluff.

Mer läsning

Annons