Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyréns konst lockade till skratt

/
  • Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth var imponerad av länsmuseets samlingar.
  • I sällskap med bland andra museichefen Peder Mellander fick kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i går en guidad rundvandring på Länsmuseet Gävleborg.
  • Gunnar Cyréns humoristiska och kanske lite ironiska konstverk ”Mammas lilla sockergryn” väckte viss munterhet             hos kulturministern. När hon fick veta att den kattlika skulpturen som är tillverkad i bladguld, silver och plast har ingått i Cyréns installation ”Middag med svärmor” sa hon skämtsamt:– Jag tycker att alla svärmödrar ska samla sig i protest.

– Graffiti kan vara konst. Men eftersom konstnärerna ofta har tränat på allmän egendom kan förhistorien vara problematisk.
Mellan besöket på länsmuseet och Solängsskolan hann kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth diskutera konstbegreppet under gårdagens Gävlevisit.

Annons

Kulturministern är just nu ute på turné för att följa upp regeringens satsning ”Skapande skola” som syftar till att öka de kulturella inslagen i årskurserna 7–9. I Gävle har Solängsskolan ansökt om pengar till en rad projekt som ska genomföras under året.

Innan Lena Adelsohn Liljeroth besökte skolan fick hon en guidad rundvandring på länsmuseet.

I sällskap med bland andra museichefen Peder Mellander fick hon titta närmare på det mesta från den Rauschenberginfluerade renen till cirkusutställningen Manegen.

Gunnar Cyréns humoristiska och kanske lite ironiska konstverk ”Mammas lilla sockergryn” väckte viss munterhet. När kulturministern fick veta att den kattlika skulpturen som är tillverkad i bladguld, silver och plast har ingått i Cyréns installation ”Middag med svärmor” sa hon skämtsamt:

– Jag tycker att alla svärmödrar ska samla sig i protest.

Men störst intryck gjorde utställningen om Hedvig Ulfsparres textilkonst.

– Det har länge funnits en obalans mellan manligt och kvinnligt i konstvärlden, kvinnliga konstnärer har inte synts.

I somras anordnades ett graffitiprojekt på gräsmattan utanför länsmuseet. Vem som helst var välkommen att måla med sprayfärg på de provisoriska väggarna som ställts upp.

För ungefär två veckor sedan tog kulturministern kraftigt avstånd från en videoinstallation som skildrar klotter och skadegörelse i tunnelbanan. Graffiti kan däremot vara konst, menar hon.

– Men ofta är förhistorien problematisk. Graffitimålare visar inte alltid respekt för andras konst, de kan måla på statyer och medeltida fasader.

När besöket närmade sig sitt slut passade Peder Mellander att bjuda in Lena Adelsohn Liljeroth till ett seminarium om sportarenor ur ett historiskt perspektiv som äger rum i Göransson Arena i september.

– Jag tänkte att det kunde vara bra eftersom hon är både kultur- och idrottsminister. Ett beslut om Strömvallens framtid kan hamna på hennes bord om ärendet överklagas till regeringsrätten, säger Peder Mellander.

I dagsläget finns två alternativ till ombyggnad av Strömvallen. Länsmuseet ställer sig bakom länsstyrelsens förslag som innebär att den gamla stenläktaren bevaras medan resten av arenan byggs ut för att rymma fler åskådare.

”Graffitimålare visar inte alltid respekt för andras konst, de kan måla på statyer och medeltida fasader.”

Lena Adelsohn Liljeroth

kulturminister

Mer läsning

Annons