Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagbarn ska leka i ur och skur

/
  • Foto:LEIFJÄDERBERG Måla ute. Louise Lomfalk, 2,5 år prövar vattenfärgen på snön.

GÄVLE
Allt som man kan göra inne kan man lika gärna göra ute.
- Det blir bara lite annorlunda, säger Ulla Söderqvist, dagbarnvårdare i Sikvik, och delar ut vattenfärgslådorna till dagbarnen.

Annons
Med stora penslar börjar barnen försiktigt pröva att måla på snön. Det går riktigt bra.
- Det blir annorlunda, för snön är så här kornig. Det blir prickiga bokstäver, säger Hannes Ivarsson, fem år, och skriver sitt namn med stora bokstäver i snön.
De 29 dagbarnen och sex dagbarnvårdarna i Bomhus har redan tidigare tillbringat mycket tid utomhus. Nu kommer det att bli ännu mer utevistelser, för på tisdagen invigdes Ur och Skur Bäckis.

Speciell pedagogik
Det är första gången i Gävle som en grupp dagbarnvårdare satsar på den speciella Ur och skur-pedagogiken. Tidigare har två förskolor, Vinbärsgården och Linvägen, satsat på samma sak. Tummelisagården i Hemlingby är också på gång.
Ulla Söderqvist har gått den utbildning i Friluftsfrämjandets regi som är obligatorisk för att man ska få använda namnet Ur och skur. Ytterligare två ska gå utbildningen i april.
- Det var en kick att träffa andra som tänker likadant. Jag har lärt mig nya lekar och nya saker man kan göra utomhus också, säger hon.
- Den stora skillnaden blir väl att vi ska vara ännu mer ute, och att vi ska äta ute en gång i veckan. Informationen till föräldrarna blir också annorlunda. Det ställs lite högre krav på att barnen är bra klädda, säger hon.

Chili con carne i skogen

Att ta med sig mat ut i skogen har man redan börjat med. I måndags var hela gruppen ute från morgon till kväll och åt Chili con Carne i skogen. Vilken skog man är i varierar.
- Vi kan vara på Signalberget eller på Krigsberget, eller vid Lillsjön. Där badar vi på sommaren. Annars badar vi i Lillhagsbadet på fredagarna, och så åker vi skridskor. Till och med de som bara är två och ett halvt år åker, säger Gittan Hansson, en annan av dagmammorna.
En dag i veckan är dagbarnvårdarna på en öppen förskola. Ur och skur Bäckis brukar åka till Eriksbergsgården på Brynäs. Vart de ska ta vägen till sommaren när de flesta Öppna förskolorna stängs har de ingen aning om: - Det kommer att bli konstigt för jag har gått på Öppna förskolan i 25 år. Men någon lokal måste vi få, för det står i vårt avtal, säger Ulla Söderqvist.
Som dagbarnvårdare står de för ett alternativ till de vanliga förskolorna.
Genom att satsa på Ur och skur-pedagogiken profilerar de sig lite extra.
- Det känns bra att markera på det här sättet att också vi som är dagmammor kan profilera oss, säger Ulla Söderqvist.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons