Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens hjälte

/
  • Anders Olsson skakar hand med dagens hjälte, Jimmy Gustavsson. De står i köket där branden började � hade Jimmy inte reagerat så snabbt hade skadorna blivit flera gånger värre. I absolut värsta fall hade familjen Olsson-Nirhonen fått fira jul någon annanstans. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Familjen Olsson-Nirhonens hus höll på att brinna ned i går. Jimmy Gustavsson åt lunch på en folkhögskola intill. Han blev dagens hjälte.

Annons
Det kunde ha slutat med nedbrunnet hus och förstört bohag veckorna före jul. På morgonen glömde Anders Olsson och Lisa Nirhonen släcka adventsljusstaken innan de gick till jobbet.
Vid 12-tiden var branden ett faktum. Lågorna hade fått fäste i köksbordet och en gardin. Huset på Barnhemsgatan på Söder är helt i trä.

Ett stenkast från huset ligger Västerbergs folkhögskola. Eleverna hade satt sig till lunch.
- De började säga att det brann, men jag märkte inget förrän jag reste mig upp. Då såg jag en rejäl eldslåga, säger Jimmy Gustavsson, 30 år.
Trots att branden upptäcktes i ett tidigt skede skulle det ha dröjt flera minuter till dess brandkåren hann fram. Det visste Jimmy Gustavsson. Dessutom visste han från tidigare brandövningar under tiden som kock vad som måste göras.
- Man kan inte ringa till Poolia. Jag fick tag på en släckare och skrek åt en tjej att ta med en till. Jag sprang runt på baksidan och hoppade upp på balkongen. Där slog jag sönder rutan, säger Jimmy Gustavsson, som kom ihåg att luta sig undan ifall elden skulle ta fart av syret och slå ut genom fönstret.

- Gardinen knölade jag ned i vasken direkt. Lågorna steg upp mot taket. Hela adventsljusstaken brann. Elden hade fått fäste i bordet, berättar Jimmy Gustavsson.
Snabbt sprutade han skum på lågorna. När brandkåren kom fram fanns inget för dem att göra, utom att kontrollera att det inte fanns några gnistor som låg och pyrde.
- Det var ett rådigt ingripande, säger Lars-Peter Svensson, styrkeledare, berömmande om den resoluta insatsen.
När Gefle Dagblad besöker villan på Barnhemsgatan med dagens hjälte förstår vi att familjen, milt uttryckt, delar brandkårens uppfattning. Köket är visserligen rörigt och luktar av röken - men det går utmärkt att fira julen här.

Ny glasruta till balkongen är redan på plats. Barnen Emil och Adam, sex och nio år, har varit med om mycket uppståndelse för en dag.
- Tack! säger Lisa Nirhonen och Anders Olsson, och skakar hand.
- Det var så litet så, säger Jimmy Gustavsson anspråkslöst.
- Det var det inte alls, säger familjen med eftertryck.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons