Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagis i skolor bra för kommunen

/
  • Förskolebarnen fick plats på Ludvigsbergsskolan. Bilden är tagen i januari 2006.

Genom att flytta in förskolebarn i skolor har kommunen sluppit bygga nya lokaler för 110 miljoner kronor under de senaste fem åren.
Det visar en genomgång som barn- och ungdomsförvaltningen har gjort.

Annons

Från år 2004 och fram till idag har barn- och ungdomsförvaltningen vid flera tillfällen flyttat in förskolebarn i skollokaler som stått tomma. Några exempel är Häcklinge skola, Andersbergsskolan och Hedesunda skola. Snart flyttar även Holmsunds förskola in i Källögården i Bomhus.

Totalt handlar det om 6 225 kvadratmeter skolyta som idag används till förskoleverksamhet istället. Det motsvarar nästa åtta fullstora förskolor eller en investering på 110 miljoner kronor om kommunen istället skulle ha byggt helt nya förskolor.

– Det är ingen besparing av hyrorna, men hade vi inte haft de här skolorna att gå in i hade kommunen fått bygga nytt eller hyra in oss i någon lägenhet, säger handläggare Curt-Ingvar Hamrén på skolkontoret.

Sedan mitten av 1990-talet har flera skolor, eller delar av dem, också omvandlats till kommunbibliotek. Dit hör bland annat Sofiedalsskolan, Norrsundets skola och Milboskolan. Hyran för biblioteken betalas istället av kultur- och fritidsförvaltningen.

– På så vis har vi sluppit kostnader, säger Curt-Ingvar Hamrén.

Men fortfarande finns cirka 19 000 kvadratmeter skollokaler som barn- och ungdomsförvaltningen betalar hyra för men hoppas kunna lämna. Tranmursskolan, Söderskolan och Grååsens skola är några exempel.

Mer läsning

Annons