Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags dokumentera funkisen

/
  • Foto: LASSE WIGERT Hus av intresse. Funkis på Norr som på bilden, trähus på Drejargatan, småhus på Furugatan, radhus i Olsbacka och flerfamiljshusen på Väster är några av de miljöer från 30-, 40- och 50-talen som ska inventeras.

GÄVLEBygg och Miljö slår nu ett slag för Gävles bebyggelse under 30-, 40- och 50-talen. En period vars kulturmiljöer i liten grad är dokumenterad. Men som har omistliga värden.

Annons
Planarkitektstudenten Mats Jakobsson från Blekinge tekniska högskola presenterade häromdagen sin kulturhistoriska inventering för bygg- och miljönämnden. Med exempel från hela stan på byggandet under 1900-talets första hälft. Där ingår både flerbostadshus, radhus och egnahemsvillor i Norrtull, Väster, Olsbacka, Vallbacken och Sörby.
Inventeringen gjorde han under sin praktikperiod på förvaltningen och den har resulterat i dokumentet Gävles årsringar. Den kommer nu att ligga till grund för fortsatt planering och inventering i fler bostadsområden i Gävle.

Databaser byggs upp
Framöver ska uppgifterna om de olika kvarteren och fastigheterna digitaliseras och finnas tillgänglig på databaser. En annan viktig uppgift är att fastighetsägarna ska få information om det kulturhistoriska värdet av sina hus så att de inte gör så stora ingrepp när de renoverar och bygger ut.
Även om Mats Jakobsson, 26 år, är uppväxt i Sundsvall och Falun så känner han väl till Gävle, eftersom hans föräldrar kommer härifrån och han har släktingar som bor här.
- Men jag har fått en ökad kunskap om stan genom det här arbetet, menar han.
Gävle har en blandad bebyggelse som växt fram under seklens gång. Och de arkitektoniska stilarna växlar efter vilka ideal som gällde för de olika tidsepokerna.
Valet av områden gjorde han i samarbete med ElinAndersson, Lars Skogsberg och Sten Hansson vid Bygg och Miljö. Bland annat utifrån var det kom mest ansökningar om tillstånd för att få bygga om.
Nu är det alltså åren fram till och med 50-talet som gäller. 1960- och 70-talens byggstil kännetecknades av teknikutvecklingen och gav industriell tillverkning. Den stilen väntar man ett tag till med att inventera.

Bygger i hamnar
Vad är det då som kännetecknar dagens byggnadsideal?
- Nu bygger man i hamnområden och industriområden, blandar gammalt och nytt. Man satsar på utsikt mot vatten och liv och rörelse. Man går från funktionssamhällets uppdelning och tillbaka till det som var tidigare, med en integrering av samhällsliv och bostäder.

Fotnot: De inventerade fastigheterna finns i kvarteren Hägern, Ärlan, Danmark och Norge på Norrtull. Kvarteren Kryddgården och Sturen på Väster. Kvarteret Bastet, Drejargatan, Gröneborgsgatan /Furugatan och Myggdansvägen i Olsbacka. Kvarteret Dungen och Liden i Vallbacken. Liksom Blockstensvägen i Sörby.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons