Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för dagisstrejk igen

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Fler barn igen. Barngrupperna på Svangården blev mindre. Men till hösten blir de större igen.

GÄVLE
Förra hösten ledde föräldrar och personal på Svangården i Strömsbro kampen för mindre barngrupper på dagis.

Annons
Kampen gav resultat, grupperna blev mindre. Men nu växer de igen.
- Vi måste börja kämpa igen. Jag har pratat med andra föräldrar och vi vill inte ha större grupper, säger Sara Mellberg, en förälder som var med förra gången.
- Vi måste kanske låta barnen strejka igen.
Protesterna förra gången, då föräldrarna bland annat höll barnen hemma en dag, fick politikerna att lova mindre grupper. Antalet barn på Svangården minskade från 72 till 68, vilket gjorde att småbarnsgrupperna kunde krympas från 17 till 15 barn i varje.

Minst 71 barn
Men till hösten blir det minst 71 barn igen. På avdelningen för 3-5-åringar kommer det att vara 20 eller 21 barn till hösten.
- Det beror på att tretimmarsbarnen kommer att tas in utöver de ordinarie platserna. Egentligen kan det bli hur många barn som helst, men vi vet ju ungefär vilka som kommer att få syskon, säger förskolläraren Maria Steinwall.

Inte plats vid borden
- Vi har inte ens plats vid borden för dem. Det kommer att bli väldigt trångt.
Att det blir fler barn igen fick föräldrarådet på Svangården att börja diskutera nya protester. Det första man gjorde var att bjuda in kontaktpolitikern Bo Brügge, fp, från Barn- och ungdomsnämnden, som tillbringade hela måndagen på Svangården.
Och han håller med personal och föräldrar: grupperna behöver bli mindre.
- Det är inte bra för vare sig barn eller personal med stora grupper. Jag såg ju själv när alla barnen skulle ha på sig kläder på en gång hur det är. Ska personalen hålla tills de är 65 borde grupperna vara mindre, säger Bo Brügge.
- Men dilemmat är var man ska hitta pengar. Det finns ju bara höjd skatt eller höjd avgift att välja på. Att hitta en sponsor tror jag inte går, säger han.

Gasklockorna
Att hitta pengar i barn- och ungdomsnämndens budget för att göra grupperna mindre blir svårt, menar Bo Brügge, men det finns ju andra pengar.
- Jag tänker på gasklockorna. Har vi verkligen råd att satsa på sådan lyxkonsumtion när vi inte kan ge barnen bra förskola? säger han.
Sara Mellberg skulle hellre betala högre dagisavgift än att se barngrupperna växa igen, säger hon.
- Det tror jag att de flesta skulle göra. Man har ju inget alternativ när man jobbar, man måste lämna barnen på dagis och då är kvalitén det viktiga, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons