Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för vinterfart igen

/
  • Arkivfoto: Nick Blackmon Skyltbyte.  110-vägar utan mittäcken sänks till 90 km/tim från och med fredag.

GÄVLEFrån och med fredag sänks hastigheterna på en rad vägar. Vägverket fortsätter försöken med vinterhastigheter för fjärde säsongen i rad.

Annons
Ändringarna i Gävleborg är litet mindre än förra vintern. Det beror på att E4 precis fått ytterligare 13 kilometer mitträcke från Axmartavlan till Tönnebro.
Den sträckan får därför höjd hastighetsgräns från 90 till 110 km/tim från den 1 november. Normalfarten på avsnittet är 110 km/tim men sattes ner när ombyggnadsjobben inleddes i slutet av sommaren.
Principen för vinterfarter är att 110-vägar utan mittäcken sänks till 90 km/tim. Längst i norr tillåts 110 på vissa avsnitt på de största vägarna också under vintern trots att inga räcken finns.
110-avsnitt i länet som sänks till 90 finns på E4 mellan Tönnebro och Söderhamn och från Hudiksvall och ett par mil norrut. Samma gäller riks 80 på avsnitten väster om Sandviken och väster om Hofors där det normalt är 110-gräns.
På vissa 90-vägar sänks fartgränsen till 70 km/tim. I Gävleborg gäller det, precis som de senaste två vintrarna, bara ett enda avsnitt. Det är riksväg 83 mellan Ljusdal och Färila.
De tre gångna vintrarnas fartsänkningar har gett blandade resultat, säkert beroende på varierande vinterväglag. Förra vintern blev fartsänkningen på 90-vägar bara 1,7 km/tim jämfört med kontrollvägar där inte farten sänktes. Det var mindre än de första vintrarna.

Till den 11 april
På 90-vägar som fått sänkt fart har personskadetalet minskat med 30 procent. Samtidigt har de ökat på 90-vägar med oförändrad gräns. På 110-vägar som sänkts till 90 är effekten mer oklar. Där minskade antalet skadade med fem procent de två senaste säsongerna. På 110-vägar där gränsen inte ändrades var olycksminskningen mer än dubbelt så hög, 13 procent.
Skillnaderna ligger inom den statistiska felmarginalen eftersom försöken haft begränsad omfattning.
Vinterhastigheterna i Norrland, dit Gävleborg räknas, gäller till och med den 11 april. I södra delarna av landet återgår man till normalfart att fyra veckor tidigare, från den 15 mars.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons