Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt stöd till mobbad flicka

GÄVLE
I flera år utsattes en flicka för mobbning på en högstadieskola i Gävle.
Skolan får nu hård kritik av Skolverket för att den inte gett flickan det stöd hon varit i behov av.

Annons
Det är andra gången på två år som samma högstadieskola kritiserats för att inte ha gett mobbade elever tillräckligt stöd.
- Det är naturligtvis allvarligt när en skola får sådan här kritik. Vi måste försöka lära oss av den så att inte andra elever råkar ut för samma sak, säger Curt Hamrén, områdeschef på Barn- och ungdom.
- Men jag tycker ändå inte att vi kritiseras så himla hårt. Mycket av kritiken handlar om formalia. Och jag tror inte att den här skolan är sämre än andra skolor i kommunen när det gäller att hantera mobbningsfall, säger han.

Kritik på flera punkter
Skolverket är kritiskt mot skolan på flera punkter. De två tyngsta rör dels att skolan inte satte in tillräckligt mycket resurser för att flickan skulle få en lugn och trygg skolgång, dels att man inte informerade flickan om att beslutet att hennes skolgång skulle avbrytas kunde överklagas.
- Att beslutet kunde överklagas tror jag är något som alla rektorer varit omedvetna om Det måste vi naturligtvis gå ut och informera alla skolor om, så att sådant sker på rätt sätt i fortsättningen, säger Curt Hamrén.
I ett skede föreslog skolans rektor att flickan skulle få en resursperson, under förutsättning att flickan skrev på ett kontrakt där hon lovade att inte vara sjuk under de tider som stödpersonen var i skolan.
Detta var högst olämpligt anser Skolverket och påpekar att det finns ett JO-beslut om att det inte kan godtas att skolan skriver kontrakt med underåriga elever, eftersom dessa står i beroendeställning till skolan.
Detta är kritik som Barn- och ungdom måste ta till sig, tycker Curt Hamrén:
- Jag kan tänka mig att vi måste göra någon sorts utbildningsinsats när det gäller detta. Att man inte kan villkora ett stöd på det här sättet är nog något som vi aldrig har diskuterat igenom, säger han.

Har blivit bättre
Båda de fall av allvarlig mobbning där högstadieskolans insatser har kritiserats av skolverket ligger några år tillbaka i tiden. Sedan dess har rektorer och mobbningsteam på skolorna fått mer utbildning i hur man ska arbeta i skolorna mot kränkande behandling.
- Jag tror att det är mycket bättre i skolorna nu än för några år sedan. Den utbildning som BIG har hållit i har varit en kanonsatsning, säger Curt Hamrén.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons