Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans och spel motverkar demens

/
  • Foto: LARS WIGERT Aktiva. Mellan cykelturerna och PRO-träffarna ägnar sig makarna Hubert och Majvor Jansson en hel del åt kortspel.

GÄVLE
Makarna Jansson är ett praktexempel på hur äldre människor bör leva för att i möjligaste mån undvika demenssjukdomar.

Annons
De som läser, spelar spel, löser korsord eller spelar instrument minskar sina risker att drabbas av exempelvis Alzheimer med nästan två tredjedelar i jämförelse med dem som aldrig ägnar sig åt sådana aktiviteter.
Det visar en undersökning som publicerats i medicintidskriften New England Journal of Medicine och som återges i flera medier.

Dans rena hälsan
Enligt studien är inte fysisk aktivitet någon riskminskare. Med ett undantag: dans. För dem som dansade regelbundet minskade risken för demenssjukdomar avsevärt.
Så... promenadbingo på söndagar, pensionärsdans på Estraden varannan vecka och regelbundna aktiviteter inom PRO.
Är det allt för Janssons?
Nej. Pensionärerna Hubert och Majvor, 78 respektive 76 år, har fler järn i elden.
- Vi cyklar ungefär en mil varje dag och jag spelar boule två gånger i veckan, säger Hubert Jansson.
- Du har ju också kamratklubben en gång i månaden och sånggruppen varje vecka. Sen arbetar du ju i trädgården flera timmar per dag, säger Majvor Jansson.
Däremellan löser de korsord och spelar kort vid köksbordet i villan i Stigslund. Ganska mycket kort, faktiskt. Varje dag spelar de några partier Chicago och en gång i veckan kommer ett annat par på besök och deltar i spelet.
- Men du får inte skriva att vi är några korthajar. Vi dansar ju också, säger Majvor Jansson.
I 21 år har hon varit pensionär. Som anställd på dåvarande Televerket gick hon i pension vid 55 års ålder. Hubert har jobbat som snickare och gick i pension när han var 63 år. Sedan dess har båda levt ett aktivt liv - såväl fysiskt som socialt.

Många bekanta
- Genom PRO får man många bekanta och när man är ute och dansar lär man känna mycket folk. Med jämna mellanrum bjuder vi också hem vänner på middag. På senare tid har vi försökt börja lite tidigare på dagen, men även om vi bjuder in till klockan fyra på eftermiddagen brukar vi hålla på till ett-tvåtiden, säger Majvor Jansson.

ERIK WIKSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons