Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darlingkrögare till tingsrätten

GÄVLE Edlund familjestiftelse har nått halvägs i sitt försök att stämma två Gävlekrögare.
Tingsrätten har nu kallat krögarna till ett edgångssammanträde för att de ska få bemöta stiftelsens anklagelser.

Annons
I början av sommaren skrev GD flera artiklar om att en Söderhamnsbo vid namn Arne Edlund stämde krögarna Johan Ali, som tidigare ägde nattklubben Darling, och Vahed Taghavi, ägare av Hang Loose bar som drivs i Darlings gamla lokaler. Edlunds familjestiftelse hade övertagit en fordran från ett byggföretag som renoverat Darlings lokaler för 600 000 kronor utan att få betalt. Som ny fordringsägare stämde Edlund krögarna och hänvisade till sin juridiske rådgivare när GD bad om en kommentar.

Rådgivaren var Håkan Berggren från stiftelsen Culpa de Justicia som har kopplingar till både det estniska indrivingsföretaget Baltic Inkasso och den högerextrema organisationen Svenska motståndsrörelsen.
- Om en person med skulder som ska leva på existensminimum säger att han inte har några pengar så kollar vi det. Har personen då en bil eller äger aktier så tipsar vi Kronofogdemyndigheten som då enligt lag måste beslagta egendomen. Vi kan så att säga sätta en ekonomisk tvångströja på folk, förklarade Berggren på frågan om hur stiftelsen jobbade.
Men när det gällde stämningen mot Gävlekrögarna bistår stiftelsen bara med juridisk hjälp och Berggren betygade att Edlund som för sin egen talan i tvistemålet. Det var inte aktuellt att koppla in Baltic Inkasso mot krögarna.

Efter att Edlund lämnat in sin stämningsansökan begärde Gävle tingsrätt att han skulle komma in med kompletterande bevisning för att de skulle ta upp målet. Under sommaren har det inkommit en rad handlingar och tingsrätten har därför utfördat en stämning och har nu skickat ut kallelser till krögarna. I mitten av november ska de inställa sig i Gävle tingsrätt.
- På edgångssammanträdet kommer de att få ge sin inställning, säger rådmannen Carl-Johan Cavallin.
Edlund och stiftelsen anser de att Ali sålde hyresrätten där Darling varit inrymd såldes till ett underpris till Taghavi. En revisionsbyrå hade värderat lokalen till 2,1 miljoner kronor men köpesumman var 100 000 kronor.
- Det har rört sig om ett upplägg från start till mål där man tar över en restaurang, renoverar den, kör den i botten för att sedan sälja den till ett underpris, hävdar Håkan Berggren.

Vahed Taghavi har tidigare sagt att de 100 000 som han betalade var mer än lokalen var värd eftersom den låg avsides och den dåvarande ägaren dessutom haft svårt att få krogen att gå runt.
- Jag har ingenting att säga om det här just nu, säger Vahed Taghavi.
GD har sökt Johan Ali för en kommentar men har inte lyckats nå honom eftersom han är bortrest.
Håkan Berggren på Culpa de Justicia är säker på vad sammanträdet kommer att mynna ut i.
- De kommer att förlora målet. Det kommer torska på några 100 000 i rättegångskostander och restaurangen kommer att gå ut till försäljning, säger han.

Mer läsning

Annons