Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorkrångel försenar försäkringskassan

GÄVLEFörsäkringskassan har en eftersläpning på tre veckor med sina handläggningar just nu även utbetalningarna av olika ersättningar tar längre tid än vanligt.

Annons
Problem med inkörningen av ett nytt datasystem för ärendehantering har gjort att folk funderar vart deras pengar tagit vägen. Några har hört av sig till GD och undrat.
- Innan vi fick bekymren klarade vi handläggningarna inom fem dagar. Men vi kommer i alla fall under den gräns på 30 dagar som vi har, säger Lena Vejander, chef på försäkringskassans Gävlekontor.
- Jag kan garantera att alla får sina utbetalningar innan jul, säger hon.

Nytt datasystem
Under hösten har ett nytt datasystem installerats för att underlätta utredningarna av de ansökningar som kommer in om föräldrapenning, sjukpenning, bostadsbidrag och allt möjligt annat.
- Det är alltid ohyggligt mycket folk som är beroende av oss för sin försörjning, konstaterar informationsvarige Jörgen Ekdahl vid försäkringskassan.
Men det tar alltid lite tid innan alla har lärt sig hur datasystemet fungerar och allt flyter som det ska. Här i Gävle tog det två veckor.
Under den tiden har ärendena hamnat på hög och just nu jobbar man för fullt med att beta av den högen, säger Jörgen Ekdahl och Lena Vejander.
- Det kan i sin tur göra att vi nu har en sämre telefonservice för att handläggarna ska hinna prioritera utbetalningarna, klargör hon.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons