Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De åker på upptäcktsresa

/
  • Balder Bergström, Jonas Rosshagen, Clas Zetterström och Måns Skog från klass 8c på Stigslundsskolan har åkt till Södertälje i helgen för att lära sig med om natur och teknik.

I helgen ska fyra elever från Stigslundsskolan lära sig göra fyrverkerier, delta i diskussioner och föreläsningar och gå på Tom Tits. Det är Föreningen unga forskare som bjudit in högstadieelever från hela landet med syfte att öka intresset för teknik och natur.

Annons

I går klockan tre begav sig Måns Skog, Jonas Rosshagen, Balder Bergström och Claes Zetterström till Södertäljes Naturvetargymnasium för att lära sig mer om natur och teknik.

– Vi åker dit själva men det kommer folk och möter oss på stationen när vi är framme, säger Balder Bergström.

Killarna går i klass 8 C på Stigslundsskolan. Det är skolans första klass med inriktning på matematik och natur och när deras lärare frågade om det fanns några i klassen som ville åka på Upptäckarkurs, arrangerad av Förbundet unga forskare (FUF), nappade de fyra killarna direkt.

– Det kändes som en kul grej, säger Måns Skog.

Först var tanken att deras kurs skulle hållas i Sandviken men när den blev inställd fick killarna en inbjudan till en kurs i Södertälje dit högstadieelever från hela Sverige är inbjudna.

– Det har sagt att vi ska lära oss göra fyrverkerier och att det ska vara någon slags konstruktionstävling, säger Balder Bergström.

Upptäckarkursen startade i går klockan sex och slutar inte förrän på söndag eftermiddag. Det är andra året i rad som kursen arrangeras. Arrangemanget är en uppföljning av FUF´s projekt TEND (Tenik och natur för dig) då gymnasieelever från naturvetenskapliga linjen åkte ut till högstadieskolor runt om i landet för att inspirera eleverna.

FUF står för samtliga kostnader och bjuder högstadieeleverna på föreläsningar inom naturvetenskap och teknik och håller i diskussionsforum. Temat är miljö och framtid. Sammanlagt blir det ett 40-tal deltagare som kommer från hela landet.

Mer läsning

Annons