Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är lyriska över ny operett

/
  • Foto: GUN WIGH I startgroparna. Efter succén med

GÄVLE
Återigen en operett. Återigen tonsättaren Kalman. Och förhoppningsvis återigen en succé.
Lyriska Sällskapet Gävleborg har precis bestämt sig. "Cirkusprincessan" blir nästa verk de tar sig an.

Annons
- Om man vill spela kända operetter finns det inte så många att väja bland. Sen är det en kostnadsfråga också. Rättigheterna till partituren är ganska dyra och vi måste rätta mun efter matsäcken, säger dirigenten Stellan Alneberg.

Sålde bra
Det nybildade sällskapets uppsättning av "Csardasfurstinnan" hade premiär i början på året. Biljetterna sålde oväntat bra och ensemblen fick ett starkt gensvar från publiken.
- Jag tror att många blev glatt överraskade över att en operett kan vara så lättsam och rolig. Det ska vara lite glitter och glamor, man ska glömma bort vardagen ett tag, säger Kerstin Rask Nilsson, producent.
- Operett har fått lite töntstämpel över sig. Men om det görs på rätt sätt behöver det inte alls bli töntigt. Det får inte bli buskis av det hela, säger Stellan Alneberg.
"Csardasfurstinnan" beskrivs ibland som operetternas operett. "Cirkusprincessan" är inte lika välkänd men innehåller intriger och förvecklingar i ungefär lika stora mått.

Vill inte hamna i fack
- Nu gör vi ytterligare en operett för att komma igång ordentligt. Sen är det mycket möjligt att vi gör någonting mindre känt, kanske en opera. Vi vill inte hamna i ett fack, säger Kerstin Rask Nilsson.
På måndag nästa vecka arrangerar sällskapet en informationsträff i Gamla Grand. Måndagen därpå ordnas en första audition på samma ställe.
- Hela det gamla gänget är tillfrågat. Sen har vi varit i kontakt med jazzlinjen och cirkuslinjen. Vi behöver även folk som vill jobba bakom scen, till exempel med marknadsföring. Det är ett stort pussel som ska läggas, säger Kerstin Rask Nilsson.
Till hösten börjar repetitionerna. Premiären är planerad till januari nästa år.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons