Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har koll på miljön

/
  • Foto: LARS WIGERT Miljöspanare. Jesper Sundström, Emil Östling, Sara Thundahl, Emma Lundberg-Hedlund och deras klasskompisar i Hedesunda blev i går utnämnda till miljöspanare.

HEDESUNDA
Två 5-6:or på Hedesundaskolan har utsetts till miljöspanare. Deras första uppdrag blir att skriva miljödikter inför världsmiljödagen.

Annons
Bor man som Sara Thundahl mitt ute i skogen så har man miljön och naturen tätt inpå sig. Kanske är det svårare att upptäcka miljön när den skyms av hus och bilar.
Men mellanstadieelever brukar vara både smarta och vakna och därför passar de extra bra som miljöspanare. Det tycker i alla fall Ylva Larsson, Agenda 21-samordnare i Gävle kommun.

Diplomerade spanare
I går var hon på Hedesundaskolan för att dela ut ett diplom till klasserna som visar att de är miljöspanare och kommer så att förbli resten av sin tid på mellanstadiet.
- Det är viktigt att ta hand om miljön, tycker Sara Thundahl.
Miljö kan vara så mycket. Emil Östlind och Jesper Sundström tycker att det där med avgaser och sopor är något att tänka på.
- Vi har redan fått ett uppdrag och det var att svara på frågor. Vi skulle ta reda på vad miljöministern heter, vad som händer med glasflaskor och så vidare, berättar Emma Lundberg-Hedlund.
Just den uppgiften var ett inträdesprov för miljöspanarna.
- Vi letade på nätet efter svaren och barnen upptäckte att de måste vara kritiska till vad som står på nätet och ta reda på vem som skrivit vad. Vi fick till en diskussion om det, berättar Lena Jansson, lärare för 5-6 Blå.
En nyttig lektion med andra ord eftersom miljömedvetenhet ofta handlar om kritiskt tänkande och ifrågasättande.

Dikter första uppdraget
Den första riktiga uppgiften för barnen blir att skriva miljödikter inför världsmiljödagen den femte juni.
- Dikterna ska sättas upp i stadshuset där kommunstyrelsen har möte den dagen. De vuxna behöver påminnas om barns tankar om miljö och miljön behöver hjälp eftersom den inte skriker så högt, säger Ylva Larsson.
Men det blir fler uppdrag framöver. Bland annat ska baren få titta på förpackningar i affärer och intervjua grannarna om varför det är så kul att köra fort trots att miljön mår bättre av sänkt fart.
Hedesundaeleverna är de första i kommunen som blir miljöspanare. Ytterligare två klasser har lämnat in ansökan. Syftet är att få barnen att ifrågasätta och påverka miljön.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons