Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hoppar över snön på lovet

/
  • Trots att sportlovet är det vitaste på länge finns det många som nöjer sig med inomhusaktiviteter. En kurs i koreografi står på schemat på Ackes dansskola.
  • Dansaren Maud Karlsson lär ut olika improvisationsövningar som ska ge deltagarna nya redskap när det är dags för dem att skapa sina egna danser.

I stället för att njuta av snön i Hemlingby valde 13 tjejer dans, improvisation och skapande. På Ackes dansskola ordnas en sportlovskurs i koreografi.
– Om inte detta fanns skulle jag sova bort dagen, säger Matilda Gneipelt.

Annons

Det är full aktivitet inne på Ackes dansskola under sportlovet. Varje dag mellan tolv och tre på eftermiddagen arrangeras en koreografikurs för ungdomar mellan 13 och 21 år. När GD kommer på besök har eleverna fullt sjå med att hitta ett ”krångligt sätt att gå på”. Någon tar stora steg genom salen medan en annan håller sina händer kring sina anklar och försöker gå. Därefter ska man rulla på ett eget sätt, göra ett hopp och sedan krypa – allt genom improvisation.

– Vi försöker vidga det egna skapandet genom dessa övningar. Kursen är till för att göra dansarna medvetna om vad koreografi är och vara medvetna om vad de skapar, säger Maud Karlsson, dansare, koreograf och pedagog.

Övningarna blir redskap för eleverna när de sedan vill komponera sina egna danser.

Matilda Gneipelt är 19 år och åker från Sandviken varje dag för att delta i kursen. Hon har dansat sedan barnsben och läser just nu teater och musikalprogrammet på Hammargymnasiet.

– Det är jättekul att få komma hit och dansa, annars hade jag säkert sovit bort dagarna i stället, säger hon och skrattar.

Hon vill utvecklas inom dansen för även om hon tidigare har gjort egna danser behövs det alltid ny inspiration. Detsamma gäller Emelie Dahlqvist, 15 år, som har dansat på Ackes dansskola i ett år men tycker att improvisation är svårt.

– Det är bra att komma hit och lära sig ny teknik, annars hade jag fått träna själv hemma, säger hon.

Mer läsning

Annons