Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan snart tvingas fimpa

Gävle kommuns planer på att förbjuda tobak på arbetstid väcker känslor bland de anställda. GD besökte i går två kommunala arbetsplatser och träffade både förespråkare och motståndare till förslaget.

Annons

Kommunstyrelsen har gett kommunledningskontoret i uppdrag att ta fram ett förslag till en policy för att skapa tobaksfria arbetsplatser. Arbetet med att ta fram förslaget som politikerna ska ta ställning till har precis börjat.

– Det finns inget formulerat än men vi har haft en diskussion med de fackliga företrädarna, säger Roger Kimland, förhandlingschef på Gävle kommun.

En av många frågor som återstår att lösa är vad som ska hända med den som bryter mot ett tobaksförbud.

– Jag har svårt att tänka mig någon typ av repressalier. Det här handlar mer om stöd än om repressalier, att ge de anställda stöd att sluta så att vi kan skapa en tobaksfri arbetsplats, säger Roger Kimland.

Fackförbundet Kommunal har ännu inte tagit ställning till hur man ser på kommunledningens målsättning att skapa tobaksfria arbetsplatser.

– Det finns många olika grupper av anställda och vi måste fråga oss om samma regler ska gälla för alla eller om det till exempel ska vara undantag för den som jobbar ensam utomhus, säger Gerd Högström, ordförande för Kommunals sektion 5 på Gävle kommun.

Bland de kommunanställda som GD träffade i går förmiddag finns det både anhängare och motståndare till ett tobaksförbud.

I hemtjänstens samlingslokal på Brynäs träffade vi Iman Andersson och Anna Sarr. De röker inte och ser fördelar med ett förbud.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är inte trevligt för pensionärerna när de som kommer på besök står och röker utanför innan de kommer in och sedan kommer in och stinker rök, säger Iman Andersson.

Några hundra meter bort ligger kommunens enhet för daglig verksamhet. Där träffade vi handledarna May Pettersson och Inger Landström. De är båda rökare och gillar inte tanken på att kommunen vill förbjuda dem att gå ut och ta ett bloss på rasterna.

– Man undrar ju vad straffet blir. Jag tycker att det är fel att kommunen ska bestämma om vi ska få röka eller inte. Självklart vill man sluta röka men jag vill inte att någon ska tvinga mig till det. Det är ett beslut jag ska ta själv, säger May Pettersson.

Men om det ändå blir förbjudet så tror båda att de kommer att sluta.

– Jag behöver verkligen sluta röka så på så sätt skulle det vara bra. Men det blir lite förmynderi, säger Inger Landström.

May Pettersson snusar också. Att införa ett totalt tobaksförbud som även inkluderar snus skrattar hon bara åt.

– Vem ska få rätt att öppna min mun och titta vad jag har där? frågar sig May Pettersson.

Mer läsning

Annons