Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lämnar maktens korridorer

/
  • ARKIVBILD Lena Andreasson, s, avgående kommunalråd.Viktigaste frågan för Gävle under kommande år? - Arbetslösheten som är ett gissel. Den måste vi se till att få stopp på genom att få hit företag och få kommunikationer som gör att det går att bo här och ha sitt yrkesutövande på annan ort.

GÄVLEFyra av kommunens ledande politiker lämnar sina uppdrag efter nyår.Efter drygt sex år som kommunalråd blir Lena Andreasson, s, pensionär.

Annons
Kd:s oppositionsråd Erling Öhman, 71 år, trappar också ner men inte lika mycket.
- Jag räknar med att minska min arbetsvecka från 80 timmar till 50 eller 60 timmar, säger han.
Även för Ylva Bandmann, mp, och Urban Sjölander, c, är nyårsafton formellt deras sista dag som oppositionsråd
Nya krafter ska ta vid.

Kvar i politiken
Men att helt släppa det politiska arbetet - det har de fyra veteranerna inga planer på.
- Nej, det har jag nog svårt att göra och det politiska intresset finns kvar, säger Lena Andreasson som redan tagit semester.
För ett år sedan bestämde hon sig för att inte fortsätta ytterligare en period. I vår blir hon 63 år, att sitta kvar i fyra år till skulle bli för mycket.
Stadshuset lämnar hon för att i stället ägna sig åt landstingspolitiken, bland annat som vice ordförande i landstingsfullmäktige.
Men hon är nöjd med sin tid som kommunalråd.
- Jag har lärt mig oerhört mycket. Det känns som en förmån att under en tid i livet ha fått arbeta med politiken på heltid.
En som ännu inte riktigt lämnat Stadshuset är Ylva Bandmann, 60 år. När GD når henne håller hon på att sortera ut det sista i sitt rum.

Psykologjobb?
Vad hon ska göra härnäst vet hon inte riktigt.
- Jag söker psykologjobb. Men jag är även öppen för andra förslag, säger Bandmann som efter åtta år lämnar oppositionsrådsposten.
Ett antal kommunala uppdrag behåller hon, bland annat som ersättare i kultur- och fritidsnämnden samt AB Gavlegårdarna.
När hon ser tillbaka är hon nöjd med att partiet bidrog till att Maxi Ica inte byggdes på Alderholmen och att Gävle Energi inte såldes ut.
Men det finns mycket kvar att göra.
- Det känns lite sorgligt att sluta men så är det i politiken.
Urban Sjölander, 56 år, slutar också efter åtta år som centernas oppositionsråd och går nu över till att jobba heltid med kommunikationsfrågor på länsstyrelsen.
Men han kommer också att sitta som ledamot i bygg- och miljönämnden. Alla gävlebor skulle någon gång ha ett kommunalt uppdrag, menar Sjölander:
- Det gnälls alldeles för mycket.
Om varje medborgare la sig i kommunens skötsel på ett ansvarsfullt sätt skulle det leda till en ökad förståelse om besparingar och att kvarnarna ibland mal långsamt, tror Sjölander.
Även kd:s avgående oppositionsråd Erling Öhman kommer att ha fullt upp framöver, mer än heltid.
Förutom några kommunala uppdrag är han kvar som ledamot i kyrkomötet, i stiftsfullmäktiges egendomsråd och fastighetsdomstolen.
Dessutom ska han satsa mer tid på sitt företag som bland annat sysslar med fastigheter och rådgivning inom näringslivet och föreningslivet.
- Jag har försummat företagsbiten ganska mycket men ska försöka räta upp det nu, säger Erling Öhman.
Dessutom har han en annan viktig roll inom partiet - som mentor för partiets nykomlingar.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons