Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska hålla koll på käket

/
  • Nytt gäng. Här är Gävle kommuns livsmedelsinspektörer. Eva Hedblom som varit med ett tag, Carin Carlsson och Andreas Nyberg som är nya på plan.

GÄVLE
Här är Gävles nya livsmedelsinspektörer.

Annons
Carin Carlsson och Andreas Nyberg ska lära stadens restaurangägare och matproducenter att sköta sin egenkontroll.
De har tagit över efter Ann-Katrin Lunt och Tommy Karlsson som gått vidare till andra arbetsgivare.
-Det är prio ett att man ska våga gå på restaurang utan att bli sjuk, säger Andreas Nyberg om syftet med hans jobb.
Han arbetade fram tills nyligen som miljöinspektör i Sandviken, och presenterar sig själv som "En norrbottning som bott i Gävle och arbetat i Sandviken sedan i september".
Innan dess bodde han i Piteå och även där jobbade han med livsmedelstillsyn.

Ska fylla stort tomrum
Han är "bara" 26 år gammal, och det gör honom väldigt ödmjuk.
-Det är klart att det är svårt att ersätta någon som jobbat i 23 år som Ann-Katrin Lunt har gjort. Det är ju nästan lika länge som jag är gammal. Det blir svårt att fylla hennes skor, säger Andreas Nyberg.
Han vet ännu inte exakt hur han och Carin Carlsson ska dela på arbetet. Det enda som är klart är att det finns knappt 600 tillsynsobjekt som de och den tredje inspektören Eva Hedblom ska dela på.
-Sånt där måste vi bestämma. Vi ska sätta oss och planera och fördela arbetet. Om det blir så att vi ska göra olika typer av arbete vet jag inte i dagsläget, säger Andreas Nyberg.

Sällan räkor...
Om Ann-Katrin Lunt gick det ett - i och för sig felaktigt - rykte om att hon aldrig åt pizza (eftersom hon visste hur det såg ut i pizzaköken). Andreas Nyberg medger att det där är en tråkig sida med jobbet.
-Visst har jag ätit lunch ute när jag jobbade i Sandviken, men det blir ju att man funderar lite. Det var länge sedan jag beställde pizza med räkor, så mycket kan jag säga, säger han.
-De som inte är seriösa, de ska inte finnas kvar. Det är hårt, men sant, säger Carin Carlsson.
Hon har precis varit i Danmark där restaurangerna har en dekal med ett ansikte på dörren. Ju gladare mun på ansiktet, desto bättre har restaurangen klarat livsmedelsinspektörernas kontroll.

Måste lära sig
Carin Carlsson ser gärna något liknande i Gävle.
-Det skulle jag tycka var jättebra. Då kan de visa upp att de är seriösa, säger hon.
Men det är inte fler och hårdare inspektioner som ska ge rena och säkra kök. Det är restaurangägarna själva som ska lära sig att sköta sig.
-Jag vill ta tag i det här med egenkontrollen. Man ska få dem att inse nyttan av det hela. Dels att det är hemskt bra reklam för dem. Dels att det ger bättre rutiner och mindre svinn, säger Carin Carlsson.

Viktigt med rutiner
Egenkontroll går ut på att det finns rutiner för allting i restaurangköket, och allt man gör skrivs upp i ett protokoll. Till exempel vilken temperatur köttet har när det kommer från grossisten, eller när skärmaskinen senast gjordes ren.
Carin Carlsson beskriver sig själv som "Gävlebo, infödd. 38 år. De senaste 15 på MalacoLeaf". När hon slutade där utbildade hon sig till livsmedelstekniker i Skara. Och hon jobbade på Gävle kommun som livsmedelsinspektör förra sommaren.
Nu ska hon tillsammans med Andreas Nyberg och Eva Hedblom, den enda som är kvar av den "gamla besättningen" på miljökontoret, se till att Gävleborna vågar lita på det de stoppar i sig.
-Det ska vara säkert att äta mat helt enkelt, säger Carin Carlsson.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons