Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska visa klassen i tv

/
  • Foto: GUN WIGH B som i bäst. Klass 5B på Solängsskolan vann regionsfinalen i Vi i 5:an och går nu vidare till tevefinalerna. Gustav Karlsson och Maria Bonds hemliga vapen är att sporta och ha roligt.

GÄVLE
De måste vara naturbegåvningar.
Varken Gustav Karlsson eller Maria Bond ligger i hårdträning och ändå har de klarat frågor om allt möjligt från Iraks huvudstad till hushållsredskapet mortel. Nu får de tävla i "Vi i 5:an" i teve.

Annons
- De flesta frågorna har varit väldigt oväntade, berättar Maria. Så det är svårt att läsa på i förväg.
- Visst är vår klass duktig, men vi är stökiga också, avslöjar Gustav med ett lurigt leende.
- Alla kan nog lära sig, men om man VILL är en helt annan sak.
Maria nickar och håller med.
- Man lär sig ju inte bara i skolan, fortsätter hon. Man kan lära sig saker hemma också.
- Och av kompisarna, säger Gustav. Jag spelar hockey och vi pratar mycket om både sport och skolan. Dessutom lär man sig mycket om koncentration genom hockeyn.
Klass 5B på Solängsskolan i Gävle har vunnit regionsfinalen i frågetävlingen "Vi i 5:an" och gått vidare till kvartsfinalerna som sänds i teve.

En skön revansch

Av 200 klasser från hela Sverige är Gävleklassen en av åtta som hållit sig kvar, så de kan vara mycket stolta. Vägen till kvartsfinalen har varit stormig. Solängen blev anklagade för fusk av en klass från Järvsö och riskerade att bli diskade.
Men Gävleeleverna ansåg sig orättvist behandlade och lämnade in en protest.
Efter omspelsmatch bevisade de ännu en gång att de är bäst.
Redan nu på måndag reser de till Sveriges Televisions studio i Norrköping, där deras möte med en klass från Västerås ska spelas in.
Sedan gäller det att ha tålamod, inte förrän den sjunde maj kommer tävlingen att sändas i teve.

Pirrigt
- Jag är ganska nervös, erkänner Maria. Det känns pirrigt i magen, men det tänker jag strunta i.
- Jag kommer kanske att fixa till mig lite, avslöjar Gustav. Jag gillar långt hår och vill inte ha kort, men kanske jag klipper till det lite. Och köper en ny tröja.
Om han hinner förstås. Han kommer på att han ska åka på hockey-cup hela helgen med sitt lag, GGIK:s 91:or och måste vara ledig från skolan på fredagen för det också.

Bra kombination
- Jag tror att det är bra för skolarbetet att ha roliga fritidsintressen, säger han. När man har något roligt att se fram emot känns allt roligare.
Ingen av dem tycker att skolan är svår. Men inte särskilt rolig heller.
- Bara rasterna är kul, säger Maria.
- Fast rasterna är väl egentligen fritid, fortsätter Gustav. Möjligen "temat", är kul i bland. När någon kommer och berättar och man inte behöver skriva, till exempel en polis. Det är kul med omväxling.
Marias framtidsdröm är att bli slalomstjärna. Hon är med i GASK och gillar att tävla. En gång kom hon tvåa och fick medalj och det kändes väldigt bra.

Proffs - eller läkare
Gustav funderar på hockeyproffs eller läkare. Men han är inte säker, han misstänker att läkare är svårt, att man måste ha superbra betyg. Han vet ju inte riktigt hur han ligger till än, eftersom han aldrig har fått betyg.
- Men helst hockeyproffs, säger han. Det går fort och man får koppla bort hjärnan från vardagen. Hockey är det roligaste som finns och man kan tjäna mycket pengar på det också.

"Kul aprilskämt"
Gustav läser morgontidningarna ibland, inte bara sporten. Han brukar bläddra igenom hela tidningen och spana om han ser något som ser intressant ut.
- I går fastnade jag för aprilskämtet om Fame Factory i Furuvik. Det var jättekul.
Maria tittar hellre på teve-nyheterna. Men i tisdags hann hon inte med några nyhetssändningar. Först var det regionsfinalen i "Vi i 5:an" och sedan skulle hon bort.
- Gick du ut och firade? frågar Gustav snabbt och låter lite orolig.
Men han kan vara lugn. Redan på måndag kan han få ett nytt tillfälle att fira.

Helen Granditsky
026-159641
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons