Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skolas in för städjobb

/
  • Efter ett halvårs utbildning är det snart dags att få yrkesintyg som städare. - Innan fick jag inte ens svar på mina jobbansökningar. Med ett yrkesintyg hoppas jag att det ska gå bättre, säger Aran Abdullah. Senar Ali med mamma Sivan Sharif, Stefanie Nelson och Wendott Kimoi håller med. Foto: Annakarin Björnström.

GÄVLE Efter ett halvårs pluggande är det snart dags för examen.
Nu vågar Stefanie Nelson hoppas på ett städjobb.
-Det spelar egentligen ingen roll vilket sorts arbete det blir, huvudsaken är att man får jobba, säger hon.

Annons
Folkuniversitetet har tillsammans med arbetsförmedlingen utformat en yrkesutbildning som bara riktar sig till utomnordiska invandrare.
I klassen går tio elever och de har rötter som sträcker sig runt hela jordklotet till länderna Sudan, Iran, Chile, Turkiet, Irak, Kenya och Filippinerna.
- Jag kommer från Kurdistan, säger Aran Abdullah stolt.
- Nej, du kommer ju från Irak, skrattar Sivan Shariff och puttar vänligt på Arans axel.

Efter 16 veckors studier och nio veckors praktik får Stefanie Nelson och hennes klasskamrater ett yrkesintyg på att de kan städa. Om en vecka tar de examen. Målet är att alla ska få ett städjobb.
- Vi har fått lära oss hur man handskas med kemikalier och hur man städar rätt så vi inte skadar oss, säger Sivan Shariff.
- Jag hoppas verkligen att vi får jobb för vi vill så gärna ut i arbetslivet, säger Stefanie Nelson.
Men utbildningen handlar inte bara om städning.
- Mycket handlar om Sverige, förklarar läraren Margareta Olsson. De får lära sig om lagar, vilka rättigheter de har och vilka skyldigheter de har mot arbetsgivaren. Grundläggande kunskaper som man måste kunna, integration helt enkelt, säger hon.
På utbildningen får eleverna även besök av arbetsförmedlingen, och försäkringskassan.
- I dag var skattemyndigheten här och berättade varför det är viktigt att betala skatt, säger Wendott Kimoi.
- Det är jättebra att de kommer hit för då kan man fråga så man förstår. Det är svårare när man bara får en broschyr i brevlådan, säger Stefanie Nelson.

Anledningen till att utbildningen leder till ett städjobb är enkel.
- Inom städbranschen finns det jobb. Det viktiga är att man får in en fot på arbetsmarknaden, chanserna ökar med ett yrkesintyg, säger Margareta Olsson.
Två har redan fått jobb men eleverna hoppas att den siffran ska öka till tio.
- Innan fick jag inte ens svar på mina jobbansökningar. Med ett yrkesintyg hoppas jag att det ska gå bättre, säger Aran Abdullah.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons