Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De som lever på gränsen

/
  • ”Frozen River”. En film som utspelas bland amerikanska miljöer och människor som sällan syns på bio. Foto: Nonstop entertainment

Annons

”Frozen River” är ett drama om människor som på alla sätt lever på gränsen. Den utspelas i staten New York där USA delar rum med Kanada och en mohikannation som är delvis självstyrande. Det är en gräns som, till skillnad från den södra, mot Mexiko, är mer eller mindre obevakad. Det gör att många, både indianer och vita, frestas att smuggla in flyktingar i USA. Det är en lönsam affär. Den kanske enda lönsamma affär som finns inom räckhåll i trakterna kring den frusna gränsfloden Saint Lawrence.

Filmens anslag är sorg och melankoli. Snöfläckad mark, dystra långtradare, suckande skogar. Pappa spelar bort både familjens pengar och sig själv, mamma röker och gråter, barnen äter popcorn till middag – igen. Man kan bara ana alla drömmar som krossats på vägen dit. En dröm finns kvar: ett riktigt hus.

”Frozen River” har vunnit tunga priser i både Stockholm och Sundance och är precis den typ av film som älskas av en festivalpublik på jakt efter den svärta som biorepertoaren sällan erbjuder. Den är välspelad, har en thrillerliknande spänningsupptrappning och visar ett USA som vi – och det här är ingen kritikerklyscha – sällan ser på bio.

Tyvärr har den också ett pinsamt sentimentalt slut av den sort som vi ser ofta på bio. Det drar ner både helhetsintryck och betyg.

Mer läsning

Annons