Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De spränger landsgränserna

/
  • Foto:LEIF JÄDERBERG SÄTRA IK! Gränssprängarna är redo för vidare utmaningar. De ska nu möte fotbollslag från andra delar av Europa i Brandenburg. Det gillar förstås Bosse Stark, Tony Pedersen, Daniel Nilsson, Keren Campos, Mikael Åström, Jens Brodin och Per Fahlberg i nedre raden. Likaså Alexander Wagersten, Adam Rachrekowski och Pouya Afrasabi.

GÄVLE
Nu drar Gränssprängarna ut på Europaturné. Med stöd på totalt 72 000 kronor från kommunen, landstinget och länsstyrelsen skickar Sätra IK iväg sitt fotbollslag med funktionshindrade barn och ungdomar till en turnering i tyska Brandenburg.

Annons
- Det är helt fantastiskt att man kan komma iväg med ett sånt här gäng när det är så kärva tider, utbrister Ulla Renvall, som är ledare och vice ordförande i Gränssprängarna.

Fotbollslaget, som enbart har plats för utvecklingsstörda barn och ungdomar, har synts en hel del i tv och andra lokala och rikstäckande medier den senaste tiden. De har arrangerat en inomhusturnering för ungdomar med behov av särskilt stöd. De har fått pengar från kronprinsessan Victorias fond och nyligen valts in som en egen sektion i Sätra IK. Tillströmningen av spelare har bara blivit större under de fyra år man hållit på.
Nu skrivs ett nytt kapitel i Gränssprängarnas saga. Detta genom länsstyrelsens allt intensivare kontakter med regionen Brandenburg i Tyskland. Ett samarbete som gått från strikt utbyte för näringslivet till att nu gå in i en ny fas.
- I Brandenburg ligger man långt fram med handikappfrågor, förklarar länsrådet Monica Robin Svensson.

Landstinget och kommunen tycker att man ska uppmuntra en så framgångsrik fusion mellan funktionshindrade och "vanliga" idrottare som Sätra IK gör. Det ger nog en hel del tillbaka att få åka på en fotbollsturnering, tror kommunalrådet Carina Blank, s.

Nästa tisdag bär färden iväg och på midsommarafton åker man hem. Förhoppningsvis med mycket goda erfarenheter och, kanske guldmedaljer. På plats ska de möta lag med funktionshindrade från Brandenburg, Lübeck, Polen och Belgien. Dessutom blir det en del fester och andra aktiviteter.
Gränssprängarnas speciella videofilmare Åke Stark följer med och dokumenterar. Filmen ska sedan redovisas.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons