Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De styr nej till EMU

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Mot EMU. Interrimsstyrelsen för närverket består av Björn Öberg, Lars Lundqvist, Ida Gabrielsson och Bodil Ceballos.

GÄVLE
I går bildades Gävleborgsnätverket Nej till EMU. Med små medel kommer gruppen att informera om nackdelarna med gemensam valuta.

Annons
Ja-sidan är redan igång med sina kampanjer och har en hyfsad budget som ger dem möjlighet att åka på turnéer med anställt folk. De resurserna har inte nej-sidan.
- Vi kommer att ha folk på stan som jobbar ideellt, säger Björn Öberg, ung vänster.
Tillsammans med Lars Lundqvist (s), Bodil Ceballos (mp) är han invald i den nyvalda interimstyrelsen där 21-åriga Ida Gabrielsson (v) sitter som ordförande.
Gävleborgsnätverket ska starta lokala nätverk och vara samordnare för kommunerna i länet. De ska också söka pengar ur en EMU-pott för att kunna driva kampanjer.
- Vi hoppas på 250 000 kronor som vi ska fördela på kommunerna. Det är betydligt mindre än vad ja-sidan har, säger Ida Gabrielsson.
Det nej-sidan inte tycker om med EMU är bland annat att sex tjänsteman ska styra över alla som gått med.
- Risken är stor att det blir en europeisk stat med gemensam valuta. Snart har vi redan en gemensam armé och gemensam valuta ger mer makt till Bryssel, säger Bodil Ceballos.
Nej-sidan befarar också stora neddragningar inom vård och omsorg, ökat arbetslöshet och en urholkad fackföreningsrörelse.
- Ja till EMU är oåterkalleligt, säger Lars Lundqvist.
För nej-sidan handlar det inte bara om att byta valuta. De vill att folk ska förstå konsekvenserna. Konsekvenser som kan vara bra för en del och dåliga för andra.
- I de länder som gått med har dagligvarorna blivit dyrare. Argumentet för gemensam valuta är att pressa priserna men maten kan bara bli billigare med transportsubventioner. Ja-sidan säger att vi inte kan stå utanför men Danmark och England är inte med. Dessutom tar det lång tid innan kandidatländerna kommer med så vi är knappast ensamma, säger Bodil Ceballos.
Hon tycker det är självklart med en folkomröstning.
- Det är en så stor fråga att den inte ska överlåtas på politikerna.
Frågan är stor och komplicerad. Nej-sidan anklagar också ja-sidan för att vara osaklig när de informerar om EMU.
- Vi vill att alla ska förstå att det inte finns någon objektiv information, säger Ida Gabrielsson.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons