Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tävlar om godaste pippin

/
  • Kyckling de lux à la Karla heter grytan som eleverna hoppas ska ta dem till finalen på Operakällaren i Stockholm.

Vilken klass lagar den godaste kycklingrätten?
Det avgörs i tävlingen ”Pippi på gryta” där en 6:a från Andersbergsskolan deltar.
I går finslipade de formen i hemkunskapssalen.

Annons

Klockan tickar ner medan de fyra eleverna från klass Karlavagnen febrilt arbetar i hemkunskapsköket på Sörbyskolan. På 45 minuter ska kycklinggrytan vara färdiglagad och snyggt upplagd på faten som Tobias Leinonen dukat fram.

– Rätten heter Kyckling de lux à la Karla. Den innehåller rotsaker, kyckling och peppar, förklarar Frida Westholm samtidigt som hon metodiskt styckar en hel kyckling.

Nästa vecka ska klassen tävla med sin rätt i en semifinal i Luleå.

Målet är att gå vidare till finalen i Stockholm och vinna förstapriset på 10 000 kronor.

Tävlingen arrangeras av projektet Barnens egen matskola som tidigare år haft köttbullar, pannkakor och potatismos som teman på tävlingen.

– Vad ska jag göra med den här? säger Emelie Wahlström och viftar med en bit färsk ingefära.

Ingrediensen lades till efter en omröstning i förra veckan då laget hade sin senaste provlagning.

Samtidigt har Maria Ben Mohammed börjat fräsa kycklingen med lök medan Frida Westholm går lös med kryddburkarna. Hon öser på med paprikapulver, tre sorter peppar och salt.

Eleverna inser plötsligt att de hamnat i tidsnöd. Läraren Pernilla Jacobsson konstaterar att det finns tid att hämta hem när det gäller styckningen av kycklingen.

I dag slog Frida Westholm personligt rekord med 19 minuter, men den tiden måste pressas rejält.

– Det måste gå på sju minuter, säger Pernilla Jacobsson och möts av skeptiska blickar från eleverna.

På torsdag i nästa vecka måste alla moment sitta om eleverna ska ha en chans att vinna.

Mer läsning

Annons