Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill inte få köpcentret som granne

GÄVLEDet finns en stark opinion mot utbyggnaden av Valbo Köpcentrum bland de närboende. I torsdags skrev alla som bor i byn Tavlan, intill det område där köpcentret vill växa, på en namnlista där de protesterar mot utbyggnadsplanerna. Namnlistan omfattar mer än hundra namn och har lämnats in till kommunen.

Annons
Mats Sjölander är en av dem som bor allra närmast området där de nya köpladorna kan komma att växa upp och hör till dem som skrivit under protestlistan.
- Som jag förstår det kommer vi att få en rondell utanför. Det är klart att vi inte är förtjusta. Hela byn är nog emot det här, säger han.
Valbo Köpcentrums fastighetsbolag Tedoval trycker på för att få möjlighet att expandera söder om riksväg 80, där det i dag är åkermark. Bolaget har köpt marken och arrendatorn är uppsagd.

Handelspolicy
Hittills har Valbo Köpcentrum lyckats få med sig kommunledningskontoret på expansionsplanerna. I ett förslag till handelspolicy skriver planeringschefen Göran Berfenstam att området lämpar sig för handel.
Trots att förslaget till handelspolicy fortfarande bara är ute på remiss, har kommunen också beslutat sätta igång arbetet med att ta fram en ny översiktsplan, som ska göra det möjligt för Valbo Köpcentrum att expandera.
Trots att planerna på en utbyggnad har kommit långt har de blivande grannarna, byborna i Tavlan inte fått någon direkt information om vad som är på gång, varken från Gävle kommun eller från markägaren.
- Marken är tydligen såld ända fram till vår tomtgräns. Det hade ju varit trevligt om markägaren hade kommit hit och berättat hur det är tänkt. Men det enda vi fått veta är det vi läst i tidningen eller hört från bönderna som arrenderat marken, säger Mats Sjölander.

Motstånd
Lars-Erik Wretblad bor lite längre bort i Tavlan men har engagerat sig starkt mot utbyggnadsplanerna.
- Jag kan inte finna mig i att det är industripampar och fastighetsbolag som ska bestämma utvecklingen och att kommunen bara ska följa deras vilja. De måste inse att de kommer att möta motstånd från Tavlan, säger han.
Ett av kraven i den protestskrivelse som har lämnats in till kommunen mot utbyggnadsplanerna är att Tavlanborna ska kallas till samråd i frågan.
- Det ska tydligen vara ett möte om ett par veckor, men vi som bor i Tavlan har inte kallats, säger Lars-Erik Wretblad.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons