Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration mot stormarknaderna

/
  • Margit Eklund, 83 år och Ingrid Andersson, 81 år saknar mataffären i Brynäs centrum. - Jag får gå till Kvantum och handla med den här, säger Margit Eklund och lyfter upp rullatorn. Ingrid Andersson orkar inte gå så långt utan överlåter alla inköp åt maken. Foto: NICK BLACKMON

GÄVLE Att ha bil ska inte vara ett tvång för att kunna ta sig till en mataffär. Det anser Naturskyddsföreningen som i går ordnade en manifestation i Brynäs centrum för att belysa effekterna av externa köpcentrum.

Annons
Ett 20-tal personer hade slutit upp utanför den nedlagda Ica-butiken i Brynäs centrum. Mataffären, som slog igen för någon vecka sedan, är en i raden av närbutiker som försvunnit i kommunen under de senaste åren.
- I denna vecka läggs mataffären i Andersbergs centrum ned. I somras försvann Ica i Hille. Affären i Norrsundet och Trödje försvann innan dess, säger Per-Olof Erickson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävleborg.
Enligt föreningen är orsaken till att allt fler orter och stadsdelscentrum utarmas på butiker främst den ökande externhandeln. Valbo köcentrum och Ica Maxi i Hemlingby nämns som två exempel.
- Stormarknader kan dumpa priserna. Men om man sänker priset på varan måste någon betala mellanskillnaden. Vi hävdar att det är miljön. Man satsar inte på krav- och rättvisemärkta produkter, säger Per-Olof Erickson.

När butikerna flyttar utanför städerna måste kunderna dessutom använda bilen när de ska handla, något som leder till mer buller och avgaser.
- Vi jobbar för att bilar ska vara ett val, inte ett tvång. När man lägger butikerna utanför städerna blir beroendet av att ha bil strukturellt, säger Jens Forsmark från Svenska Naturskyddsföreningen som följer utvecklingen på riksnivå.
Föreningen värnar främst om miljön, men ser även flera andra negativa effekter av att närbutikerna försvinner. När Ica i Brynäs centrum försvann märkte hemtjänsten av ett ökat behov av hjälp att handla. Många äldre som tidigare klarat av att gå in till centrum själva orkar eller kan inte ta sig till butiker som ligger längre bort.

Ingrid Andersson, 83 år, hör till en av dem. Hon bor på Brynäs och gick förr och handlade maten själv. Nu är det maken Tyko Andersson som får sköta all inhandling på Fjällbacken. Men frågan är hur länge han kommer att orka det - paret äger nämligen ingen bil.
- Jag är 85 år så då förstår du hur länge det går. När man blivit så här gammal så ska man inte köra bil, säger Tyko Andersson.
Senare på kvällen hölls ett möte i Stenebergsskolan dit bland annat kommunalråd Carina Blanck var inbjuden. Kommunens handelspolicy var en av frågorna som skulle diskuteras.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons