Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstrerade mot klimathotet

/

Människor i hela världen demonstrerade i går för en bättre klimatpolitik. I Gävle tågade ett 20-tal personer från Södermalmstorg till Stortorget. Utsläppsfri kollektivtrafik, var ett av kraven.

Annons

Duggregnet avskräckte inte den lilla gruppen demonstranter som samlats vid Södermalmstorg strax före klockan ett i går eftermiddag. Med plakat i händerna begav de sig iväg nedför Södra Kungsgatan och vidare mot Stortorget.

Jonathan Thyr var en av deltagarna. Han var också med och arrangerade demonstrationståget som var en del av den globala klimataktionsdagen Climate Walks 2008. I närmare hundra länder världen över visade människor att de vill ha ett kraftfullt politiskt ledarskap i klimatfrågan.

– Vi måste börja ta hand om oss själva. Vad många inte förstår är att jorden kommer att överleva klimatkatastrofen, men inte vi människor, sa Jonathan Thyr.

Demonstranterna ville att lokalpolitikerna ska lägga mer pengar på miljön. Spårvagnar i Gävle var ett av förslagen som nämndes, liksom satsningar på biogas.

Bakom Gävledemonstrationen stod Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Alternativboden Lyktan. Efter marschen hölls föredrag och diskussioner i Studiefrämjandets lokaler. Kommunalråden Carina Blank och Roger Persson skulle finnas på plats och svara på frågor om kommunens klimatarbete.

Mer läsning

Annons