Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den bärgningen blev dyr

/
  • ARKIVBILD Bärgningen av bland annat chamagne från den sjunkna galeasen

GÄVLE Dykaren Peter Lindberg från Gävle och hans kompanjon Claes Bergvall har förlorat en tvist gällande den omtalade champagnebärgningen vid galeasen "Jönköping". De två har av Gävle tingsrätt dömts att betala en ersättning på drygt 150 000 kronor plus ränta.

Annons
Det var under 1990-talet som Peter Lindberg spårade upp den sjunkna galeasen "Jönköping" som låg på botten utanför den finländska kusten. Fartyget var bland annat lastat med champagne, vin och cognac.
Under bärgningen av lasten inledde Peter Lindberg och Claes Bergvall ett samarbete med Österled KB. Bland annat använde man sig av ett fartyg från Österled.

Parterna kom dock på kant med varandra. Under något märkliga omständigheter undertecknades i juli 1998 - i en bil i timmerhamnen i Raumo vid finländska kusten - ett handskrivet avtal som anger att Lindberg och Bergvall är ersättningsskyldiga till Österled. Bland annat ska de betala 25 procent av vinsten från försäljningen av lasten till Österled. Peter Lindberg och Claes Bergvall har inte velat betala ersättningen eftersom de anser att avtalet är ogiltigt på grund av omständigheter kring undertecknandet.
Bland annat ska hot ha förekommit. Peter Lindberg har uppgett att han var beredd att "skriva på vad som helst" för att få tillgång till bärgningsplatsen.

Det fanns visserligen en ekonomisk press på Lindberg-Bergvall att komma i gång med bärgningen men det är inte tillräckligt för att avtalet ska anses oskäligt, säger tingsrätten i sin dom. Avtalet gäller och Lindberg-Bergvall är personligen bundna av det, enligt tingsrätten.
De två döms att betala drygt 150 000 kronor plus ränta i ersättning till Österled. De är vidare skyldiga att betala 25 procent av den totala vinsten från försäljningen av lasten från "Jönköping" till Österled. De ska också stå för Österleds rättegångskostnader på 306 158 kronor.
Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons