Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är kallt men skönt”

/
  • Caroline Härgsten och Moa Marknell, båda tio år, längtade in efter ett kort besök i Fjärran Höjders utebassäng.
  • Temperaturen sjönk till 16 grader i söndags. Ändå utmanade barnen på Fjärran Höjder kylan och sprang barfota i snön.
  • Jonathan Mossberg, tio år, och Nicklas Öhlin, 14, tycker skidor är roligare än datorspel och lät ingen kyla stoppa dem från att åka i backen.
  • Putte Hedberg pysslade med sin båt, skoter och motorcykel på Fliskärsvarvet. Värmen höll han med hjälp av en dieselvärmare.

SMHI spådde minus 14 i Gävle men på sina håll och kanter var temperaturen nere i minus 16. Kylan ödelade Gävle men några få tappra trotsade minusgraderna och begav sig ut.

Annons

Stan låg tyst och öde, till och med i Hemlingby stod nästan allt stilla. Jonathan Mossberg, 10 år, och Nicklas Öhlin, 14, hade hela backen för sig själva.

– Det är bara att åka så håller man sig varm. Jag fryser bara om kinderna, sa Nicklas.

De hade åkt sedan klockan tio och när GD var där tyckte Jonathan att det böjade bli dags för värmning i stugan. Då var klockan elva.

– Man orkar inte vara i backen så länge när det är så här kallt, sa han.

Är det inte skönare att sitta framför datorn och spela spel en dag som denna?

– Nä, dator är tråkigt om man jämför med det här. Varför sitta inne när det finns skidor? svarade Nicklas.

Det är inte bara i Gävle som kylan har slagit till. Hela landet har fått riktig vinter, till och med i Skåne har det rapporteras om temperaturer under minus tio.

Men vad är väl det eller Gävles 16 minusgrader om man jämför med Verkhojansk i Sibirien för 122 år sedan då temperaturen sjönk till 68,7 minusgrader.

Det var ett köldrekord som stod sig ända till 1964, då man uppmätte 71 minusgrader i Oimjakon, även det i Sibirien.

Men det hör förstås till saken att de städerna ligger vid norra halvklotets vinterköldpol där medeltemperaturen i januari är 47 minusgrader.

I Sverige ligger köldrekordet på 52,6 grader. Det uppmättes 1966 i Vuoggatjålme i Lappland.

Den lägsta uppmätta temperaturen den här vintern noterades i Gielas med 35 grader kallt den 12 december. Det tangerades i går.

På Fjärran Höjder rörde det sig inte om minusgrader i vattnet. Det rykte stämningsfullt från den uppvärmda utomhusbassängen. Caroline Härgsten och Moa Marknell hade precis kommit från inomhusbassängen och tjoade förväntansfullt när de mötte kylan.

– Det är kallt men skönt, sa Moa.

– Ja, det är varmt i vattnet och man vänjer sig faktiskt så det blir skönt, sa Caroline.

Båda hade lite snö på huvudet och GD:s fotograf sa åt dem att snabbt komma under vatten igen efter det att de hade poserat på poolkanten. Med glädje hoppade de tillbaka ner i det varma vattnet. Temperaturskillnaden mellan luft och vatten var trots allt närmare 40 grader.

Mer läsning

Annons