Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det brinner! Men bara på låtsas...

/
  • Foto: TERESE PERMAN Åktur. Frivilliga Helena Juhlin kunde efter en färd i skyliftens hisskorg sätta fötterna på fast mark.

GÄVLE / Cityfesten
Helena Juhlin, som städar på brandstationen i Gävle, hade inte åkt brandkårens skylift från en rökfylld lägenhet på andra våningen förut.

Annons
- Nej...
På fredagen höll Gästrike Räddningstjänst en välbesökt demonstration i rökdykning och livräddning.
Först är det tyst vid det avspärrade området på Slottstorget. Så hörs sirener närma sig på Södra Kungsvägen. Från en (lånad) lägenhet sipprar vit rök ut från balkongen. I bostaden finns en kvinna och en man som just nu andas in giftiga rökgaser.
De måste räddas.

Bra skydd
Brandfordon 101 och 103 tränger sig fram genom publikhavet. På en knapp minut är stegbilen beredd på aktion och en brandman fattar styrspaken på skyliften (som kan nå 28 meter upp i luften och används att rädda människor från åttonde våningen).
- Nu hör ni brandvarnaren gå i gång i lägenheten - den är ett bra skydd. Samtidigt ser ni ambulanssjukvårdare förbereda sig på att ta emot skadade, dånar brandingenjör Martin Johanssons röst i högtalaranläggningen.
Först räddas Helena Juhlin, 20, från balkongen över till hisskorgen. Hon ska ha lättare rökskador och kan gå själv. Men en man finns kvar och kan ha allvarliga skador.
Därför följer en sjukvårdare med i hisskorgen för att ge vård omedelbart. Den här gången "räddas" Lars-Peter Svensson, brandman. Han har lättare brännskador och svårare rökskador. Det blir behandling med hundraprocentig syrgas genom en Hudson-mask.
Sjukvårdarnas insatser direkt på brandplatsen kan få stor betydelse.
Sot runt mun och näsa betyder att en person fått i sig de giftiga rökgaserna. Går det inte att känna pulsen på handleden men på halsen, befinner sig den undsatte personen troligen i chock och kan behandlas intravenöst med vätska.
- Samtidigt har vi ställt ut en fläkt i trapphuset för att andra lägenheter inte ska rökfyllas. Nu kan vi påbörja släckningen, säger Martin Johansson.

Varma applåder
Bosse Larsson från Röda Korset framhåller betydelsen av att alla kan ge första hjälpen och göra hjärt-lungräddning.
- Kan du det?
- Nej, tvingas GD:s utsände medge.
Men senare på dagen kunde alla lära sig det av Röda Korset, vid räddningstjänstens monter.
Nu är branden släckt, meddelar Martin Johansson, och brandmännen får varma applåder av allmänheten.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons