Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inga pengar till nyval

På onsdagen annonserade Stefan Löfven att det blir nyval. Därmed börjar en stor administrativ apparat att vakna i kommunerna. Men det är inte gratis och en stor del av kostnaderna får kommunerna själva betala.

Annons

När Stefan Löfven på onsdagen annonserade att Sverige ska gå igenom ett nyval innebär det att de kommunala administrativa valapparaterna vevas upp än en gång. Det för också med sig en hel del kostnader för kommunerna, som inte finns i budgeterna.

– Normalt ligger kostnaden under valnämnden, nu har dem inga anslag för 2015. Jag har inte heller hunnit kolla om det kommer bidrag. Men i Gävle har vi centralt avsedda pengar för oförutsedda händelser och då får finansieringen komma därifrån, säger Anders Larsson, budgetchef i Gävle kommun.

Sveriges kommuner får bidrag från staten för att genomföra val. För det senaste riksdagsvalet i september och EU-valet i maj fick Sveriges kommuner dela på 155 miljoner kronor. Men både i Gävle och i Sandviken räcker bidraget bara en bit på vägen. I Gävle kostade valen sammanlagt 6,3 miljoner kronor varav hälften var statliga pengar.

Sandvikens del av kakan landade på 601 728 kronor. Men den faktiska kostnaden var högre än så även för dem.

– Det statliga bidraget räckte inte. Totalt kostade det 1,4 miljoner kronor, säger Anders Asplund, kommunjurist i Sandvikens kommun.

En gissning från flera av Gästrikekommunerna är att kostnaderna kommer bli som för ett vanligt val, även om det kommande inte innehåller landsting eller kommunval. För Gävle innebär det cirka 3 miljoner kronor, pengar som inte finns i den kommunala budgeten. Men eftersom att de flesta är obekanta med situationen finns många frågetecken.

– Riktigt vad det här valet kommer att kosta är inte klart, säger Petter Bergeå, valsamordnare i Gävle.

Kommunerna vet därmed inte om eller hur mycket pengar staten bidrar med och i dagsläget vet ingen annan det heller.

Inget av budgetförslagen som riksdagen tog ställning till under onsdagen innehöll avsatta pengar för nyval 2015. När Löfven höll presskonferens samma dag och annonserade att svenska folket ska skickas till valurnorna i mars, hade han inte ekonomisk uppbackning för det.

– Det finns inte några pengar ännu, så vet vi just nu inte hur det kommer att bli. Kommunerna ska kompenseras, men först måste vi få pengar att fördela och sedan måste vi få en förordning snabbt som attan som beskriver hur det ska gå till. Allt måste vara i rullning om statsministern utlyser nyval den 29 december. Det är så mycket vi vet just nu, säger Kent Eriksson som är departementssekreterare på justitiedepartementet.

Helena Josefsson som är enhetschef på Demokratienheten inom justitiedepartementet, säger att ambitionen är att ha ett färdigt förslag till regeringens första sammanträde i januari.

Mer läsning

Annons