Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns så mycket att välja på"

/
  • Petra Arvidsson, 14 år, Engelska skolan
Vad ska du välja?
– Jag tror jag ska gå samhälle eller jazzlinjen. Jag vill bli polis när jag blir stor och båda de utbildningarna har det som krävs för att komma in på Polishögskolan.
Är det lätt att välja program?
– Nej, det är väldigt svårt att välja, jag vet ju fortfarande inte säkert. Det finns lite för mycket att välja på, tycker jag.
  • Fanny Johansson, 16, Engelska skolan
Vad ska du välja?
– Jag ska läsa naturbruk i Ljusdal. Jag är intresserad av hundar och så är det mycket praktik på den utbildningen. Det tycker jag är skönt. Jag är ingen teoretiker.
Är det lätt att välja program?
– Nej. För ett år sedan visste jag precis vad jag ville gå men nu när jag skulle bestämma mig var det svårt. Det finns mycket att välja mellan så man blir lätt förvirrad.
  • Abdulla Ali Muhammed, 15 år, Stora Sätraskolan
Vad ska du välja?
– Jag har inte bestämt mig än. Det lutar åt samhälle på Vasa eftersom jag är intresserad av samhälle och jag kan läsa vidare på högskolan sedan.
Är det lätt att välja program?
Sådär, det finns så mycket att välja på.
  • Jakob Hindström, 15 år, Milboskolan
Vad ska du välja?
– Jag är inte helt säker men jag tror det blir samhälle på Vasa. Samhälle är en bred utbildning så man kan läsa vidare till mycket efteråt.
Är det lätt att välja program?
– Nä, det var lite svårt. Det finns mycket att välja på och det är ju bra.
  • Gabriella Skolars, 14 år, Engelska skolanVad ska du välja?– Sam/sam på Vasa. Min mamma gick här och säger att det är bra. Sen är samhälle bra för det öppnar många dörrar och man kan läsa vidare till vad som helst sen.Är det lätt att välja program?– Nej, det är svårt, jag är fortfarande lite osäker på om jag kanske ska välja bild och form.
  • Jacob Cedemar, 15 år, MilboskolanVad ska du välja?– Jag har inte bestämt mig än. Jag vill nog gå en idrottslinje eftersom jag spelar både fotboll och innebandy. Men jag är osäker.Är det lätt att välja program?– Nej, det är jättesvårt för man tänker mycket på framtiden. Man funderar på vilket program som passar till den utbildning jag kanske kommer att vilja läsa sen.
  • Elina Rutanen, 15 år, Källmursskolan
Vad ska du välja?
Jag ska gå hästhållning på Real. Jag är intresserad av djur och vill plugga vidare till veterinär sen.
Är det lätt att välja program?
Bara förstahandsvalet. Jag tvekar fortfarande på om jag ska välja samhälle/media på Borgis eller estetisk dans på Vasa i andra hand.
  • Adam Sundström, 15 år, Milboskolan
Vad ska du välja?
– IT på John Bauer. När man går ut där får de flesta jobb direkt så då slipper man plugga vidare på högskolan. Jag tycker inte IT är jättekul utan gör det mest för att få ett jobb.
Är det lätt att välja program?
– Ja, rätt lätt. Det finns mycket att välja på, och det är bra. Jag tänkte först välja idrott och hälsa men då måste man, som sagt, plugga vidare sen.

GD frågade åtta ungdomar som går i nionde klass vilket program de ville läsa på gymnasiet. Det har varit ett svårt val för de flesta eftersom det finns många olika inriktningar att välja mellan.

Annons

Mer läsning

Annons