Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att göra rätt val

/
  • Sandar Wärn visade upp vad man lär sig på Polhemsskolans floristprogram. Foto: Gun Wigh
  • Lisa Thunström står och väger mellan barn- och fritid eller idrottsprogrammet.

GÄVLE Hundratals rådvilla niondeklassare besökte i går Polhemsskolan för att samla på sig information om de kommunala gymnasieskolornas program.
- För mig står det mellan Barn & Fritid och idrottsprogrammet, säger Lisa Thunström.

Annons
Gårdagens öppet hus på Polhemsskolan lockade till sig hundratals elever. I skolentrén stod studievägledaren Margaretha Lindqvist och välkomnade niondeklassarna som inom kort snart måste göra det svåra valet. Sett ur behovet på arbetsmarknaden borde eleverna välja omvårdnad-, bygg- eller de naturvetenskapliga programmen, enligt Margaretha Lindqvist.
- Men jag kan inte säga åt eleverna vad de ska välja. De måste följa sitt hjärta och välja det som känns rätt, säger hon.

Mitt i folkmyllret bland alla montrar där gymnasieelever basunerade ut budskapet att just deras program är bäst stod Charlotte Ljunggren och Lina Spånberg och tittade sig omkring.
- Jag tror att jag ska välja sam eller natur, men jag vet inte, sa Lina Spånberg.
Plötsligt kom en ung tjej fram till dem och berättade entusiastiskt att cirkusprogrammet minsann är det bästa som går att välja.
- Vi har verkligen jättekul tillsammans. Ni borde testa det, sa tjejen innan hon hastade vidare.
Charlotte och Lina tittade på varandra och fnissade nervöst. När GD frågade dem om de ändrat sig och nu kommer att välja cirkus blev svaret nekande.
- Men jag funderar på att välja estetlinjen. Jag tycker om bild och att teckna, sa Charlotte Ljunggren.

Längre in i lokalen visade de praktiska programmen upp sig och många unga tjejer och killar tittade intresserat på när Erika Östergren på frisörprogrammet klippte sin klasskamrat Linnea Skalberg.
- Men vi behöver inte värva några elever. Det är så många som söker till frisörprogrammet ändå, sa en tjej som stod vid den intilliggande montern.
Gårdagen var en inledande informationskväll där alla kommunala gymnasieskolor visade upp sig. Kvällen kommer att följas upp av ytterligare kvällar då Vasa, Polhem och Borgis har egna "öppet hus-kvällar".
- Sen finns ju frigymnasieskolorna också men de har öppna hus på egen hand, säger Margaretha Lindqvist.

Mer läsning

Annons