Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ger inga vuxenpoäng längre

/

På flera håll i landet blir man allt äldre när man tar sitt körkort. För 20 år sedan hade tre av fyra 19-åringar körkort, i dag är det bara varannan. Men de regionala skillnaderna är stora och i Gävle märker man inte särskilt mycket av den nya trenden.

Annons

– Jag har inte märkt att mina elever har blivit äldre. Det har alltid varit en ganska stabil åldersfördelning. Ungdomarna har alltid varit i majoritet, säger Jörgen Persson, trafikskolelärare på Gävle Bilskola.

Inte heller Lars Hoffman, förarprövare och sakkunnig på Vägverket i Gävle, har märkt några större åldersförändringar bland körkortstagarna.

– Här i Gävleborg och Hälsingland har jag inte märkt av några sådana skillnader. Det är nog främst i storstäderna som man väntar lite längre med att ta körkort. Här är det mer en nödvändighet eftersom man inte alltid kan ta sig fram med kollektiva färdmedel, säger han.

Det finns ingen sammanställd statistik över hur gamla Gävleborgs körkortsinnehavare är, men av de 42 18-åringar som bodde i Arjeplog på nyårsafton 2007 hade 64 procent hunnit ta körkort. I Malå hade 60 procent av 18-åringarna körkort och på Gotland 45 procent. Det är en väldig skillnad mot Stockholm, där bara 8,5 procent av 18-åringarna hade körkort vid samma tidpunkt. I Göteborg och Malmö var andelen körkortsinnehavare bland 18-åringarna nästan lika låg: 13 respektive 14 procent.

Egentligen kanske det inte är så dumt att många tonåringar skjuter körkortet på framtiden. Överlag är mognaden större och risktänkandet mer utvecklat bland de som väntar några år.

– Om man är något äldre när man lär sig är risken mindre att man råkar ut för olyckor. Det finns ett ganska tydligt samband där, säger Berit Johansson, ordförande för Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

Det håller även Jörgen Persson på Gävle Bilskola med om. Samtidigt konstaterar han att ju äldre man är, desto längre tid tar det att lära sig köra.

– Säger man åt en 18-åring att köra fort, då gör hon eller han det. Äldre personer däremot har ett helt annat risktänktande som på ett sätt fördröjer inlärningsprocessen. De har hunnit bli bilrädda. Samtidigt blir de ofta bättre bilförare när de väl tagit sitt körkort, säger han.

Körkortet har förlorat sin status, tycker Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future, som under många år studerat attitydförändringar hos ungdomar. Förr fick man vuxenpoäng genom att ställa sig i bostadskö och ta körkort.

– Nu är det ingen vuxenrit att ta körkort. Man har ett mer avspänt förhållande till det: Körkort skaffar man väl när man behöver det, som allt annat.

Men trenden kan kanske vända inom de närmsta åren. Berit Andersson på Sveriges Trafikskolors Riksförbund tror att lågkonjukturen kan påverka statistiken.

– Nu när jobben blir allt färre blir det kanske viktigare för fler att ta körkort. Körkortet är ju oftast en tillgång när du ska söka jobb. Det kan bli så att körkortsåldern kryper neråt igen, det ska bli spännande att se, säger hon.

Ellinor Åslin Hägg/GD

Cecilia Klintö/TT

Mer läsning

Annons