Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här kunde ha gått väldigt illa"

/
  • Det känns otäckt, tycker Nils Frölander, som bor granne med Joe Hillgården. Han vaknade av brandattentatet på söndagsmorgonen, larmade polisen och kunde själv släcka en smärre brand på marken utanför huset.

GÄVLE Halv sex på morgonen vaknade Nils Frölander av en dov puff. Han tittade ut genom sovrumsfönstret och såg höga lågor slå upp vid väggen utanför Joe Hillgården i Gamla Gefle.

Annons
- Jag sprang direkt till vardagsrumsfönstret för att se om jag såg någon bil, men jag såg ingen. Sedan larmade jag polisen, berättar han.
När han sedan gick ut tog han med sig en snökara och kunde lätt släcka branden på marken, som vid det laget nästan slocknat av sig själv. Någon brand inne i lokalen såg han aldrig, bara att några rutor var krossade.
På marken i gränden utanför låg krossade pilsnerflaskor.
- De måste ha studsat mot fönstret när de slängdes iväg, konstaterar han.
Som granne till Joe Hill-gården insåg Nils Frölander direkt när han vaknade att SAC:s fackföreningslokal utsatts för ett nytt attentat.
- Syndikalistungdomarna har ju varit de som protesterat mest mot rasisterna, så det är väl några som vill hämnas som gjort det här. Tidigare har vi inte direkt känt oss hotade, för vi är ju bara grannar, men nu tycker jag verkligen att de får sluta. Det här kunde ha gått väldigt illa, säger han.
-Det känns obehagligt. Om elden hade fått fäste inne i lokalen vet man ju inte om det gått att släcka i tid. Och det är bara träkåkar runt omkring, säger han.
Polis och vaktbolag kom snabbt till platsen men kunde konstatera att elden aldrig fått fäste.
På förmiddagen gick polisen runt och samlade in vittnesuppgifter från grannarna. Ingen tycks dock ha sett de personer, troligen minst tre, som utfört attentatet.
De grannar som stod och pratade utanför Joe Hill-gården på förmiddagen var uppenbart oroade över brandattentatet mitt i de tättbebyggda kvarteren med trähus. Villaföreningen har redan tidigare ordnat utbildningsdagar tillsammans med Räddningstjänsten för att invånarna i Gamla Gefle ska veta hur de ska agera om det börjar brinna.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons