Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det växer så det knakar i örtagården

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Kryddodlare. Här är några av deltagarna i studiecirkeln: från vänster i bilden Anna Myrman, El-Marie Wicksell, Laila Wedin, Ann-Katrin Sundqvist, Pia Möller, Karin Sandberg och Christina Löfgren.

GÄVLELuktärter och krasse väller över gärdsgården och humlorna surrar bland timjan, salvia och myntor. Det växer så det knakar i den nyanlagda örtagården på Hille hembygdsgård.

Annons
- Jag förstår knappt själv hur det har kunnat bli så här fint. Men det har varit mycket grisskit i jorden och ännu mer energi i cirkeldeltagarna, säger Annika Norin, som lett den studiecirkel som anlagt örtagården.

Start i våras
Studiecirkeln startades i våras och lockade ett rekordstort deltagarantal, 22 personer.
Under vårens träffar planerade man hur örtagården skulle se ut och vilka växter som man skulle odla. Var och en fick sedan dra upp en kryddväxt hemma på fönsterbrädet.
I våras var det sedan dags att plantera. En rejäl bit av gårdsplanen hade grävts upp och fyllts med ny jord.

Egna växter också
Sedan det gödslats med "något slags gammal svindynga", säger någon, satte man ut de späda plantorna kompletterat med en del växter från deltagarnas egna trädgårdar, så att det sammanlagt blev 37 olika sorter.
Då såg det inte mycket ut för världen, men sedan har det växt desto mer.
Skörden i örtagården har redan börjat. När det var hembygdsdag i början av augusti bjöd man på skorpor med ringblomma, sockerkaka med citronmeliss och chokladkaka med pepparmynta. I isbitarna till saften hade man dessutom isbitar med blå gurkörtsblomma.
I går, söndag, när det var höstmarknad på Hembygdsgården sålde man små kryddbuketter.
I höst fortsätter studiecirkeln, men nu delad på tre. En grupp ska studera läkeörterna och hur de har använts i traditionell medicin, en grupp ska koncentrera sig på kryddorna och hur de används i matlagningen och en tredje grupp ska göra en folder om örtagården och nya skyltar som kan användas nästa år.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons