Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vill politikerna göra med miljonerna

De 100 miljoner kronor av kommunala medel som skulle ha använts om Gävle blev europeisk kulturhuvudstad 2014 kommer nu i stället att delas ut i mindre poster inom kommunens medel för särskilda utvecklingsinsatser.

Annons

Efter gårdagens besked om att Gävle är utslaget ur tävlingen om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014 har kommentarerna strömmat in på GD.se. Många av läsarna undrar hur kommunen ska använda de 100 miljoner kronor som skulle avsättas om Gävle utsågs till kulturhuvudstad. Vi ringde upp politiker från både majoriteten och oppositionen för att få svar på detta.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att det var pengar som skulle tas från de medel för särskilda utvecklingsinsatser som kommunen har. De här pengarna kommer att finnas kvar där och delas ut till olika projekt som platsar där, säger Carina Blank, s, kommunalråd.

Pengarna till särskilda utvecklingsinsatser är indelade i de tre områdena ”sysselsättning och arbetsmarknad”, ”den goda arbetsplatsen” och ”hållbar utveckling”. I och med att Gävle inte blir kulturhuvudstad kommer det alltså att finnas mer pengar att dela ut till detta.

– Nu behöver vi hitta andra projekt som drar folk till Gävle, skapar arbetstillfällen och väcker uppmärksamhet, säger Carina Blank.

Hon vill inte öronmärka de pengar som skulle ha använts till kulturhuvudstadsåret så att de bara får användas för kulturprojekt. Men hon tror att en del av pengarna ändå kommer att gå till kulturprojekt som uppfyller kraven för att få del av pengarna för särskilda utvecklingsinsatser.

Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela var en av få moderater i kommunfullmäktige som röstade för Gävles kulturhuvudstadsansökan. Hon håller med kommunalrådet Carina Blank om att kulturhuvudstadspengarna nu bör satsas på utvecklingsinsatser.

– Vi behöver satsa på idéer som leder till fler företag och ökad sysselsättning, säger Inger KällgrenSawela.

Bland den majoritet av moderaterna som röstade emot Gävles kulturhuvudstadsansökan finns det andra tankar om vad pengarna borde användas till.

– För mig är utvecklingsinsatser att jobba för Sveriges bästa skolor och Sveriges bästa äldreboenden, säger kommunstyrelseledamoten Birgittha Bjerkén, m.

Hon är kritisk till de drygt fem miljoner kronor som kulturhuvudstadskampanjen redan kostat. Pengar som Birgittha Bjerkén anser hade behövts bättre i andra kommunala verksamheter.

Men att vård, skola och omsorg skulle ha blivit lidande av kulturhuvudstadssatsningen är en verklighetsbeskrivning som vare sig Inger KällgrenSawela eller Carina Blank håller med om.

– I dag går mer än 85 procent av kommunens resurser till vård, skola och omsorg, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons