Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Di Leva tog ton för katterna

/
  • – Har du saknat mig?Zinat Pirzadeh gosar ömt med La Luna, en av två katter som hon lämnat till Gefle Katthem i hopp om att de ska hitta nya hem åt dem. Hennes hektiska turnerande som ståuppkomiker gör att hon inte längre hinner ta hand om sina husdjur.
  • – Jag är så kär i henne, men jag har redan två katter och en hund, säger Linda Sahlström och gosar med katten Lill-Sara genom burens galler.Skylten med texten ”Bokad” på Lill-Saras bur vittnar om att hon snart ska få ett nytt hem.
  • – Det är en lite ovanlig situation, skrattar Thomas Di Leva.Och jo. Att spela genom ett fönster i en liten barack i ett industriområde, det får väl sägas vara ganska ovanligt.– Men det är väl samtidigt inte så märkvärdigt. Det är söndag eftermiddag, säger han och rycker på axlarna.– Nu kör vi!– Vi är en så liten förening, vi är inte vana vid sånt här, säger Monica Nylander från föreningen Gefle Katthem.Hon uppskattar att åtminstone 150 personer kommit för att besöka katthemmets återinvigning.

Thomas Di Levas minikonsert genom ett fönster (!) lockade ett par hundra personer till Gefle Katthems återinvigningsfest i går.

Annons

Gefle Katthem har återuppstått efter en dos ögonklamydia bland katterna och en rejäl upprustning av kattburarna så att de nu motsvarar de nya bestämmelserna. Det i sig är naturligtvis värt att fira. Och så ville det sig inte sämre än att katthemsvännen Thomas Di Leva erbjöd sig att komma och spela några låtar. Resultat: Trängsel, fullsatt, glada miner och knallestånd med både kattgrejer och kolbullar.

– Jag hade inte räknat med att det skulle vara så mycket folk, säger Thomas Di leva försiktigt medan han stämmer gitarren före spelningen.

Hans fästmö Zinat Pirzadeh har krupit in i en av kattburarna och kelar för fullt med sin katt La Luna.

Det är egentligen kattens förtjänst alltihop. Zinat Pirzadeh turnerar så mycket att hon inte har tid med sina katter. Thomas Di Leva rekommenderade att de skulle lämna katterna till Gefle Katthem. Han körde henne dit eftersom hon saknar körkort. Och när han ändå var där råkade han lova att spela på invigningen.

Så kan det gå.

– Det här är ett fantastiskt ställe där katter får en ny chans och lever som kungar och drottningar, säger Thomas Di Leva genom fönstret till publiken som samlats utanför.

Han förklarar att hans gitarr inte gillar kyla och hoppas att han syns någorlunda genom fönstret.

– Här inne sitter katterna instängda i burar och är ändå glada. Människor som går på stan är väldigt fria, men många av dem är ledsna. Så det där med frihet är inte alltid en så enkel fråga, säger Thomas Di Leva och spelar låten ”Vad är frihet” från plattan ”Tiden faller”.

Och människorna som står ihopträngda framför fönstret eller uppflugna i en snödriva för att se bättre gungar på stället och stortrivs.

Thomas Di Leva frågar publiken om de är kattänglar och får ett rungande ja till svar.

Det känns nog tryggt för Gefle Katthem som lever på ideellt engagemang, sponsring från kattbutiker och de slantar man får in via den egna loppisen i spikfabriken i Valbo.

En omhändertagen katt blir kastrerad, vaccinerad, avmaskad och id-märkt innan den säljs för 800 kronor. Ett rejält subventionerat pris förstås.

Katthemmet har tolv burar för hittekatter och en mer nystartad avdelning som är kattpensionat. Här kostar det 100 kronor per dygn att få sin katt ompysslad medan man är på semester.

Mer läsning

Annons