Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DM Mode överger Nian

/
  • Hyran för DM Modes butik i Nian skulle höjas från 1,3 till drygt 2 miljoner kronor.
  • Kicki Lööf, en av de anställda i butiken, tycker att deras sortiment är ett bra komplement till de större kedjorna.

Hyreskraven i Nian blev för mycket också för DM Mode. Butiken kommer att flytta ut så snart det blir klart med nya lokaler i stan.
– De sätter en nivå på hyran som det är omöjligt för oss att acceptera, säger ägaren Henrik Anvemyr.

Annons

För DM Mode skulle hyran nästa år höjas från 1,3 miljoner till drygt 2 miljoner i ett slag, en höjning med över 50 procent. Hyran för det lilla personalutrymme som butiken disponerar skulle också bakas in i butikshyran. Enligt Henrik Anvemyr skulle det innebära att hyran för den delen höjs från cirka 60 000 kronor till 350 000 kronor per år.

– Det skulle vara billigare att hyra några lägenheter till mina anställda ute på stan, säger Henrik Anvemyr.

Han misstänker att hyresvärden inte bara har lagt hyran på de nivåerna för att få in mer pengar, utan också för att få bort butiken från gallerian.

– Jag tror inte att de vill ha oss i huset längre.

GD berättade i går om väskbutiken Allegro, som stänger vid årsskiftet. Den hyra som hyresvärden Nordic Retail Fund begärt skulle göra butiken olönsam.

DM Mode har precis som nio andra butiker begärt medling hos hyresnämnden, men den proceduren gav inget resultat. Nu går kontraktet ut den sista december, men Henrik Anvemyr räknar med att vara kvar ett tag till, tills man hittar en ny lokal. Även om kontraktet går ut kan en hyresgäst få rätt att vara kvar under en begränsad period. Någon gång under nästa år räknar Henrik Anvemyr med att flytta ut.

– Vi hade gärna varit kvar, men kommer nu att leta efter alternativ. Vi tror att Gävle behöver en butik med vårt sortiment.

Personalen i butiken beklagar också att de måste flytta.

– Vi tycker att det är jättetråkigt, säger Kicki Lööf.

– Vi tycker att vårt sortiment behövs och att en lite mindre kedja kan finnas här, inte bara de riktigt stora kedjorna. Jag hoppas att vi får vara kvar tills vi hittar en ny lokal.

Mer läsning

Annons