Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DNA-tester inget för Gävleborg?

/

GÄVLE Polisen i Gävleborgs län hör till de sämre i landet när det gäller att skicka beslag för kontroll av DNA.

Annons
Enligt en sammanställning gjord av Sveriges Television sänder Gävleborgspolisen ett beslag till Statens Kriminaltekniska laboratorium, SKL, en gång per 232 anmälda brott.
Det kan jämföras med Dalarna där samma siffra för DNA-tester är 208, och Uppsalas 184.
Värmland står i en klass för sig i landet - man skickar något till SKL en gång per 106:e anmälan.

DNA-tester på olika beslag, det kan gälla blod som finns på brottsplatsen eller saliv på en cigarrett, används i hög utsträckning när det gäller grova våldsbrott.
Emellertid kan den typen av undersökningar vara synnerligen effektiva också vid "mindre" allvarlig brottslighet, som villa- och lägenhetsinbrott.
Går det att se i statistiken över uppklarade brott att Gävlepolisen mer sällan ber SKL att DNA-testa än Värmlandspolisen gör det?
Faktiskt syns en tydlig skillnad. Men den motsäger snarare nyttan av överdrivet testande för DNA. I Gävleborgs län klarade man upp 17 procent av alla inbrott i bostäder under 2002 - i Värmland stannade andelen uppklarade inbrott vid 13 procent.
Detta trots att det begås avsevärt färre inbrott i Värmland, samtidigt som antalet kända kriminella som kan misstänkas är mindre.
Chefen för tekniska roteln, Magnus Olsson, framhåller dock att polisen skulle bli effektivare med större resurser för brottsplatsundersökningar.
- Ja, kunde vi jobba på flera brottsplatser skulle vi klara upp fler brott, säger han.

Så kallade närpolistekniker finns numera på alla närpolisområden i länet utom Hofors. De saknar kriminalteknikernas årslånga specialutbildning men är tränade att säkra spår - snus, blodfläckar och fimpar är de vanligaste fynden (utom fingeravtryck) som kan binda en gärningsman till brottet.
Att närpolisteknikerna utnyttjas i den vanliga polisverksamheten bidrar till att inte fler föremål skickas till SKL, anser Magnus Olsson.
- Ja, de inte hinner göra brottsplatsundersökningar i den utsträckning vi skulle vilja.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons