Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödssjuk hemskickad med alvedon

GÄVLE Den 51-årige gävlebon blev hemskickad från akutmottagningen med en påse Sempervälling och en alvedon. Dagen efter hamnade han på sjukhuset igen. Då ställdes rätt diagnos - bakteriell hjärnhinneinflammation. Knappt tre veckor senare är mannen död.

Annons
Gävlebons dotter har gjort en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Den diariefördes där i går, måndag.
I förra veckan fick dottern beskedet från en läkare på IVA, intensivvårdsavdelningen vid Gävle sjukhus, att hennes pappa inte skulle överleva mer än högst ett par veckor. Då frågade hon om han skulle ha kunnat klara sig om infektionen upptäckts första dagen han sökte vård.
- Jag fick svaret att utgången mycket väl kunnat bli en annan. Jag vet att jag inte får tillbaka min pappa genom en anmälan. Genom att hans död utreds kanske andra med liknande symptom hinner få hjälp i tid, säger dottern till Gefle Dagblad.

51-åringen ringde en släkting den 5 januari och talade om att han mådde väldigt dåligt. Släktingen skjutsade mannen till akutmottagningen och släppte av honom vid ingången.
En timme senare skickades mannen hem med vällingpulver och en värktablett.
- Pappa sökte främst för magsmärtor, berättar kvinnan som är bosatt i Stockholm. Hon berättar att personalen på akuten trodde att pappan var full.
- Han kunde knappast gå och hade svårt att prata. Men han var fullständigt nykter.
Släktingen åkte hem igen till 51-åringen på trettondagen, dagen efter att ha kört mannen till och från sjukhuset.
- Han ville se att allt var bra med pappa. Det var det inte. Han låg på golvet och skakade. De fick ögonkontakt men inte mer, säger dottern.

Pappan hamnade omedelbart på intensiven. Där ställde man diagnosen bakteriell hjärnhinneinflammation. Antibiotika sattes in. Mannen var så orolig att han sövdes. Respirator sattes in och efter några dagar fördes patienten till neurologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Där såg man på röntgen syrebrist i lilla hjärnan, på hjärnbarken och delar av stora hjärnan.
I förra veckan flyttades mannen tillbaka till Gävle sjukhus. I torsdags dog han utan att ha vaknat upp.

- Det jag vill veta är om de gjorde en riktig kontroll av pappa på akuten. Det kan de inte ha gjort. Vad jag vet tog de inte ens ett blodprov, säger dottern som förutom anmälan till ansvarsnämnden har begärt att få ut faderns sjukjournal.
Bo Sundelöf är infektionsläkare vid Gävle sjukhus. Han har tidigare inte hört talas om fallet med 51-åringen men säger rent generellt så här:
- I det enskilda fallet är det omöjligt att säga om en snabbare behandling hade räddat patientens liv. Bakteriell hjärnhinneinflammation är en av de allvarligaste sjukdomar vi har. Trots snabb behandling, det kan ibland röra sig om timmar efter utbrottet, är det inte säkert att livet går att rädda.
Sundelöf utesluter inte att rätt behandling första dagen hade givit en annan utgång.
Den bakteriella formen av hjärnhinneinflammation är ovanlig. I vårt län brukar det röra sig om mellan fem och tio fall per år. Rent allmänhet är det så att ju yngre en patient är ju större är möjligheten att tillfriskna eftersom unga personer har friskare vävnad i hjärnan.

Det finns också två typer hjärnhinneinflammation orsakad av virus. De är ännu ovanligare än den bakteriella men inte lika farliga. Den ena formen kan behandlas och den andra läker ut av sig själv.
Det är inte alltid lätt att diagnosticera en infektionssjukdom eftersom symptomen kan vara diffusa.
Ett blodprov avslöjar inte hjärnhinneinflammation. Det krävs en misstanke och ett enkelt prov på ryggmärgsvätska för att kunna ställa diagnos.

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons