Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drabbad av trasig vårdapparat

/
  • Foto: GUN WIGH Arg. Siv Söders åttaårige son har en blodkärlstumör. Sedan första sjukhusbesöket har hon fått kämpa mot byråkrati och en illa fungerande vårdapparat.

GÄVLE
Remissen försvann, röntgenplåtarna skickades fel, diagnosen fick efterlysas, besökstider utan läkare, otaliga telefonsamtal. Och ständigt nya, olika bud. Som en röd tråd löper ovissheten. Siv Söders åttaårige son fick en tumör. Därpå drabbades familjen av en trasig vårdapparat.

Annons
- Jag har varit så rädd - livrädd - trott att min son fått cancer. Sen har jag varit förbannad. Hjärnan har stått still många gånger och jag har tänkt: "Nu jävlar blir jag tokig.", berättar hon.
I dag vet hon att sonens blodkärlstumör inte är farlig. Men turerna fram och tillbaka i vårdmaskineriet har varit många.
- Som jag har suttit och ringt och slussats hit och dit. Vi har gått minst tio veckor back, säger hon.
Siv Söder är noga med att poängtera att hon inte är kritisk till någon enskild läkare eller personal.
- Men däremot organisationen. De drar in på allt. För mycket läggs på läkarna och den personal som är kvar, säger hon.

Ultraljud

Det var i maj som hennes son hade ramlat och gjort sig illa. På hälsocentralen trodde sköterskan att en blånad i armhålan var en vävnadsskada. En ultraljudsundersökning gjordes ändå och sonen fick en remiss för en magnetröntgen. Efter en tid ringde Siv Söder för att höra efter när de skulle få komma.
- Då sa de att de behövde en akutremiss som jag måste fixa för att vi skulle kunna vara säkra på att få komma i tid.
När hon var på sjukhuset och hennes son just hade magnetröntgats, såg hon anteckningen "malignt", elakartat, under "Diagnos" i journalen.
- Det fanns inget frågetecken efter. Jag blev alldeles kall, livrädd. Jag sa åt en sköterska: "Ta hit doktorn. Nu måste någon prata med oss." Läkaren förklarade att de skrev så, att det var en frågeställning i journalen, berättar hon.

"Visste inget"
Läkaren lugnade dem med att de skulle kontrollera röntgenplåtarna redan dagen efter och höra av sig till hälsocentralen, som i sin tur skulle kontakta familjen. Efter att inte ha hört något på en vecka ringde Siv Söder till hälsocentralen.
- De visste inget, men de lovade ringa till sjukhuset och kolla, säger hon. Det visade sig att plåtarna hade gått till Stockholm och Astrid Lindgrens barnsjukhus.
- Jag ringde till olika avdelningar där för att få veta vart de tagit vägen. Ingen visste något. Sen fick jag veta att vår sons läkare var på onkologen. Det var det sista jag kunde, eller ville, tänka mig, säger hon.
Onkologen är canceravdelningen. Siv Söders tankar skenade.
- Jag glömmer det aldrig. Jag rusade ut till min man, som skottade snö. Jag sa: "Nu kan vi vänta oss vad som helst".
De fick veta att sonen hade ett hemangiom, en blodkärlstumör. En ytterligare röntgenundersökning gjordes. Återigen försvann plåtarna.
- De gick till Stockholm igen, av misstag den här gången, berättar hon.
Svaret dröjde.
- Efter fem veckor tappade jag tålamodet och ringde själv.
Familjen fick veta att tumören hade växt. En läkare sa att den måste tas bort, en annan att den inte borde opereras bort.
- När vi sedan kom till ett läkarbesök var inte läkaren där. Han hade inte mottagning den dag som vi hade kallats till.

Ilskan finns kvar

I dag är inte oron överhängande hos familjen. Men ilskan finns kvar.
- Vi vet ju nu att det inte är något som är farligt utan en ganska vanlig missbildning sedan födseln. Men om jag inte hade legat på som jag gjort då kanske vi fortfarande hade väntat på kallelse från röntgen. Det allra värsta har varit ovissheten, säger Siv Söder.
Hon berättar att hon i desperation, när hopplösheten varit som störst, har försökt nå fram till sjukhusdirektör Lena Munhammar.
- Jag skulle vilja veta hur långt man är beredd att gå för besparingarna. Jag förstår att det blir fel, men det får inte vara så här. Det är bedrövligt.
GD har kontaktat Lena Munkhammar. Hon vill inte lämna någon kommentar eftersom hon har semester.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons