Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drabbade barn ska ha ett bra liv

/
  • Foto: GUN WIGH Jobbar vidare. Christina Anderssons dotter Malin dog i cancer 2001. Nu fortsätter Christina att arbeta inom Barncancerfonden med att lyfta fram botade barns livssituation.

GÄVLE- Det är inte bara att bota. Även när de har blivit friska från cancern ska de ha ett bra liv, säger Christina Andersson, Gävle-Dala Barncancerförening.

Annons
Sedan i april sitter hon med i arbetsutskottet i en nybildad, rikstäckande grupp för barn och familjer som påverkats av seneffekter.
- Som förälder är det väldigt svårt när problemen kommer. Det är jättejobbigt när ingenting fungerar i skolan och man får ingen hjälp.

Dolda handikapp
Enligt Christina Andersson finns det i dag väldigt lite kunskap i samhället om seneffekter. Ett problem är att effekterna ser så olika ut hos patienterna, någon kan få problem med motoriken och minnet, en annan med orienteringsförmågan eller hörseln.
- Handikappen är dolda och det finns ingen diagnos som heter "seneffekt".
Christina Andersson berättar att många av de barn som drabbats och som i dag blivit lite äldre känner en hopplöshet över den situation de hamnat i.
- Man vill ju kunna fungera själv, ha ett eget jobb och en lägenhet. Det kan inte alltid de här ungdomarna. En del frågar till och med "varför skulle jag överleva?".

Ministerbesök
Tidigare i år åkte arbetsutskottet där Christina Andersson ingår ned till Stockholm och uppvaktade socialminister Lars Engqvist.
- Vi vill uppmärksamma på hög nivå vilka problem som finns.
Under mötet med ministern tog delegationen upp en rad frågor, bland annat behovet av regelbunden uppföljning av patienterna och ett krav på att LSS (lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade) ändras. I dag har inte barn och ungdomar som utvecklar seneffekter rätt till LSS-stöd i alla kommuner.
I oktober har seneffekts-gruppen sitt nästa möte. Då börjar arbetet med att utforma en enkät som ska skickas till barncancerpatienter. Syftet är att försöka få en bild om vilka problem som uppstår och i vilken utsträckning samhället har gett något stöd.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons