Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk smuggeljakt

/
  • Roger Eriksson räknar smuggelcigaretterna som beslagtogs i Skutskärs hamn natten till torsdagen. Under smuggeljakten hann kollegan Tony Larsson bara kasta sig åt sidan när flyktbilen med smuggelcigaretter vägrade stanna. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE En smugglare försökte köra på två anställda vid Kustbevakningen i hamnen i Skutskär. En kvinna fastnade i vindrutetorkaren och släpades med. Över 26 000 cigaretter togs i beslag.

Annons
Vid tretiden under natten till torsdagen lade ryska fartyget Okhotsk till vid kajen i Skutskär. Kort efteråt gick en man i land och cyklade ungefär en kilometer från ankringsplatsen. Där väntade en personbil.
Efter ytterligare några minuter visade sig tre andra män vid relingen. De bar i land stora plastsäckar med okänt innehåll, som man packade i personbilen.
Vad smugglarna inte visste var att tullen och kustbevakningen övervakade hela operationen. När bilen var fullastad var tiden inne att ingripa.

Först skulle en kvinna från kustbevakningen hejda fordonet. Men föraren gasade i stället så att kvinnan fastnade med armen i en vindrutetorkare och släpades med några meter. Hon klarade sig med blessyrer på armen.
När hon skrek på hjälp gjorde sig Tony Larsson, kustbevakningen, redo. Bilen kom emot honom. Och vägrade att stanna.
- Jag fick dyka åt sidan. Det var otäckt, säger Tony Larsson.
Tull och kustbevakning hade tre man till på plats. Därför kunde man ta upp jakten på den flyende smugglaren. I höjd med järnvägsbron inne i Skutskär gav föraren upp och stannade.

Det visade sig vara en 41-årig man från Västerås. Han greps och fördes senare till polishuset i Uppsala. Misstankarna mot honom var allvarliga - utom det uppenbara försöket till smuggling anklagas han för försök till dråp.
I bilen fanns också en kvinna som inte misstänktes för brott i går.
I plastsäckarna hittade kustbevakningen 26 800 cigaretter, värda ungefär 35 000 kronor. Den ryske besättningsman som ombesörjde ena ledet av smugglingen fick gå ombord efter att ha betalat 150 dagsböter. Okhotsk seglade sedan ut ur Skutskärs hamn.

Fyra anställda hos kustbevakningen och tullaren Roger Eriksson skrev rapport om händelsen och pustade ut i Fredriksskans.
De var sammandragna från Djurö utanför Stockholm och Västerås för den ovanliga punktinsatsen.
Samarbetsprojektet mellan myndigheterna möjliggjorde operationen, som planlades utan föregående tips.
- Men fartyg från öst finns det anledning att vara vaksam mot, säger säger Roger Eriksson, tullen.
De beslagtagna cigarretterna ska destrueras i Stockholm.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons