Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogbekämpning kräver mod

GÄVLEKunskap, ödmjukhet och mod.

Annons
Det är vad som krävs av kommuner som vill vinna kampen mot drogerna.
Det anser Börje Dahl, frilansande socialarbetare, som i går talade på ECAD:s årskonferens i Gävle.
- Det är här hemma som det avgörs. Det vi inte gör i dag kommer att bli avgörande i morgon, säger han.
ECAD står för European Cities Against Drugs och är en organisation som arbetar mot legalisering av droger. Den bildades 1994 och har i dag 251 medlemsstäder varav Gävle är en.
Börje Dahl var inbjuden för att berätta om det program för en narkotikafri kommun som han varit med att ta fram i sin hemstad Örebro.
- Man måste börja med politikerna för att få mandat att jobba med att slå tillbaka narkotikan, säger han.
När pengarna finns kan man involvera skolor, arbetsplatser och föreningsliv.
- Det gäller att få till en folklig resning, säger han.
Dessutom vill Börje Dahl att alla ställer sig frågor som rör det egna civilkuraget.
- Hur långt är jag villig att gå för det jag tror på?

Som Arafat
Själv har Börje Dahl nyligen valt att hoppa av arbetet på ett behandlingshem han själv varit med och grundat. Anledningen var att övriga personalen beslutade att införa läkemedlet Subutex i behandlingen av heroinmissbruk.
- Jag har en viktig princip och det är att vården ska vara drogfri. Man ska inte byta ut en drog mot en annan, säger han.
Vid ett annat tillfälle åkte han till Holland och föreläste för en sal full med drogliberaler. För även om Sverige ibland kan tyckas rätt ensamt i sin drogpolitik så behöver inte det betyda att vi har fel, menar han.
- Jag kände mig som Noam Chomsky i Vita Huset eller som Arafat i Knesset.

Drug Action Team
Gävle fick i egenskap av värdstad för ECAD-konferensen möjlighet att lyfta fram egna projekt i kampen mot droger. Representanter för kommunens Drug Action Team - där polis, skolor, kriminalvård och socialtjänst ingår - redogjorde kort för sitt arbete.
- Vi utbildar lärare och skolpersonal och polisen hjälper oss att hitta nya missbrukare som vi inom socialtjänsten sällan kommer i kontakt med, säger Johnny Gustafsson, socialtjänstens drogsamordnare.
Rolf Korol från polisens gatulagningsgrupp menar att engagemang och ett aktivt arbete ute på gatan är nyckeln till framgång.
- Det finns bara ett sätt: ut på fältet och skapa kontakter. Och glöm inte att alla människor har ett värde. Ta er tid att prata och lyssna på dem, säger han.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se

Mer läsning

Annons