Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drop in för missbrukare först i maj

Gävles nya beroendemottagning på Södertull var tänkt att starta vid nyår. Nu ser det ut att dröja till maj innan den öppnar. Till dess får missbrukare söka hjälp på hälsocentralerna och hos socialtjänsten.

Annons

När socialnämnden av besparingsskäl stängde Gävle beroendecenter, GBC, förra året lades behandlingsverksamheten ut på entreprenad till företaget Nudax Rehab.

De som behövde hjälp att ta sig ur sitt missbruk fick vända sig till socialtjänstens vuxenteam som kunde skicka dem vidare till Nudax Rehab.

Kommunen har nu avslutat sitt samarbete med det privata företaget. Men någon ny permanent beroendevård finns ännu inte.

– Just nu arbetar vi med tillfälliga lösningar för de som behöver akut hjälp. Från och med den 2 februari kommer vår egen öppenvård att vara igång igen på Hemstagården, säger Wolther Planck, chef för socialtjänstens biståndsenhet.

Men den som behöver hjälp kommer fortfarande att behöva boka tid hos socialtjänstens vuxenteam. Någon öppen mottagning med drop in som fanns på GBC kommer inte att finnas förrän i maj då den nya beroendemottagningen öppnar på Södertull. Då kommer Gävle att ha varit utan en öppen beroendemottagning i 15 månader. Enligt socialtjänsten har de som behövt hjälp ändå fått det.

– Det har varit ungefär motsvarande mängd nya personer som kommit under det senaste året som under året innan, säger Wolther Planck.

Orsaken till att den nya beroendemottagningen blir försenad sägs vara en kombination av att personalrekryteringen drar ut på tiden och att den politiska processen måste få ha sin gång. Avtalet mellan kommunen och landstinget måste godkännas av socialnämnden innan mottagningen kan öppna.

Landstinget ska stå för den medicinska delen av beroendevården. De som behöver hjälp med avgiftning i dag måste vända sig till sin hälsocentral. Men på den nya beroendemottagningen kommer det att finnas fyra sjuksköterskor och en läkare. Målet är att så mycket som möjligt av den medicinska behandlingen ska kunna ske på plats.

– Patienterna får först träffa en sjuksköterska som gör en enskild bedömning av vilken vård patienten behöver, säger Ingrid Näslund, som från den 1 mars blir chef för landstingets enhet för beroendevård och psykosocial hälsa.

Mer läsning

Annons